Denník N

Firma obvineného Kvietika chce obnoviť domácu výrobu jedlých olejov. Aj so štátnou pomocou. Iní to už stihli aj bez dotácií

Ilustračné foto - jedlé raslinné oleje Foto Školské hospodárstvo - Bušlak
Ilustračné foto – jedlé raslinné oleje Foto Školské hospodárstvo – Bušlak
  • Bratislavský podnik Palma sa pochválil, že by po desiatich rokoch mohol oživiť slovenskú veľkovýrobu jedlých olejov, ak na to dostane pomoc od štátu.
  • Iná podnikateľská skupina okolo Jána Sabola do toho už investuje aj bez dotácie.
  • Palma patrí skupine Slavia Capital, ktorú spoluvlastní z korupcie obvinený Martin Kvietik a ktorej v posledných rokoch upadá jeden biznis za druhým.

Rastlinné oleje boli prvou potravinou, ktorú si slovenské siete supermarketov po rozpútaní vojny na Ukrajine nemohli nakúpiť v takých objemoch, ako by potrebovali. Žiadnu inú doma vyrobiteľnú potravinu nemusí Slovensko totiž dovážať z cudziny v takej miere ako oleje. Je to tak preto, lebo ich jediný bývalý veľkovýrobca – bratislavská Palma – v roku 2013 svoju lisovňu zavrel a odvtedy predáva iba nafľaškované oleje z cudziny.

Teraz však podnik zverejnil, že produkciu jedlých olejov môže obnoviť. Iste ho láka aj to, že práve oleje najviac ťahajú rast cien potravín. Koncom vlaňajška boli medziročne drahšie až o 44 percent.

No Palma zároveň vyhlasuje, že obnovenie svojej tuzemskej výroby olejov zrealizuje len vtedy, ak na to dostane aj štátne investičné stimuly.

„Máme rozpracovanú štúdiu a po covidových rokoch sme ju aktualizovali. Keď sa ekonomická situácia upokojí, plánujeme začať s realizáciou. Pôjde však o nákladný projekt a bude si vyžadovať spoluúčasť štátu. Bez komplexnej podpory štátu nemá veľký význam rozvíjať túto tému,“ uviedol aktuálne pre Trend riaditeľ Palmy Martin Varga.

Nové odhodlanie Palmy však pôsobí ako prínosný projekt pre zvýšenie potravinovej sebestačnosti krajiny iba na prvé počutie. Širšie súvislosti napovedajú, že zadotovanie obnovenia jej výroby by bolo pre štát skôr nevýhodné a asi aj rizikové.

Bez dotácií totiž už

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Kauza Dobytkár

Ekonomika

Teraz najčítanejšie