Denník N

Nedajme sa zmiasť neistým štartom. Umelá inteligencia zmení životy miliárd ľudí

Foto - DALL-E/Deník N
Foto – DALL-E/Deník N

Dve z najväčších digitálnych firiem, Microsoft a Google, v uplynulých dňoch zapojili umelú inteligenciu (AI) do služieb, ktoré sa týkajú miliárd užívateľov. Nič oslnivé zatiaľ neukázali a veľa odborníkov dáva najavo sklamanie. Dôležitý je však potenciál pre budúcnosť.

Realita je jedna vec, jej marketingová prezentácia druhá – a to, čoho sme teraz boli svedkami, je predovšetkým marketing. Oznámenie noviniek nepôsobilo presvedčivým dojmom, boli pripravené očividne narýchlo a pod tlakom. Microsoft aj Google predviedli hlavne nehotové veci a prísľuby do budúcnosti.

Bežný užívateľ je nevyhnutne sklamaný, pretože skoro žiadnu z ohlásených noviniek si nemôže teraz hneď vyskúšať (na Slovensku to platí dvojnásobne). To, čo je k dispozícii, vlastne nie je nové ani zaujímavé. V digitálnych technológiách (ostatne nielen v nich) je marketingový obrázok spravidla omnoho lákavejší než skutočný produkt. Tentoraz je to naopak, čo je výnimočná a paradoxná situácia.

Dôvod spočíva v tom, že obe firmy sa podriadili logike súboja, pretekov o prvé miesto, a tým sa navzájom donútili k predčasným oznámeniam.

Všetko sa to začalo v decembri 2022, keď spoločnosť OpenAI zadarmo sprístupnila širokej verejnosti konverzačný nástroj ChatGPT – bez veľkej propagácie, skôr nenápadne. Počas dvoch mesiacov si ho vyskúšalo sto miliónov ľudí. Taký rýchly nárast záujmu o počítačovú aplikáciu nikdy predtým nenastal.

Niektorí ľudia si chceli novinku jednoducho len hravo vyskúšať. Mnohí pre ňu však rýchlo našli praktické využitie, od vysokoškolských študentov podvádzajúcich pri skúškach až po Pentagón.

Je takmer isté, že práve táto vlna záujmu prinútila obe firmy konať. Microsoft, ktorý ako jediný väčšinový investor stojí za OpenAI, útočí, zatiaľ čo Google bráni svoju takmer monopolnú pozíciu, ktorú má vo vyhľadávaní už dvadsať rokov.

Na prvý pohľad nič úchvatné

Microsoft vyložil svoje karty na stôl ako prvý a v utorok predviedol novú verziu svojho vyhľadávacieho webového nástroja Bing a prehliadača Edge.

Umelú inteligenciu v ňom je možné používať dvoma spôsobmi. Buď automaticky dopĺňa výsledky normálneho hľadania, alebo s ňou môžete viesť konverzáciu. Druhá možnosť sa podobá na to, ako sa dnes používa ChatGPT.

Prvá je zaujímavejšia, ak bude fungovať skutočne tak ako na pripravených ukážkach. Dokáže totiž zhrnúť výsledky hľadania jedným či dvoma odsekmi, takže si nemusíte nájdené odkazy preklikávať, čítať, porovnávať a premýšľať. Toto urobí AI za vás.

Dokáže upozorniť aj na prípadné rozporuplné výsledky či nejednoznačné odpovede. Výborná vec, ak bude fungovať spoľahlivo. Nebezpečná, ak spoľahlivá nebude.

Podobne sa darí aj Bardovi od Googlu, opäť však môžeme usudzovať len z pripravených ukážok. Microsoft i Google tieto systémy zatiaľ len testujú.

Google vo svojej ponuke zdôrazňuje mobilné použitie a prácu s obrázkom, nielen s textom. Už dlhší čas umožňuje vizuálne vyhľadávanie pomocou nástroja Google Lens – vyfotografujete, čo vás zaujíma, Google rozpozná, čo na obrázku je, a nájde k tomu relevantné webové odkazy.

To sa teraz zdokonaľuje o funkciu multisearch, ktorá umožňuje otázku zadanú obrázku modifikovať (v štýle „nájdi to isté, ale v bledomodrej farbe“).

Ďalšou novinkou je Immersive View v mapách, ktoré sa stávajú dokonalejším digitálnym modelom sveta. Môžete v nich nazrieť do vnútra budov, kombinovať rôzne informačné zdroje v štýle rozšírenej reality, čo sa opäť dobre uplatní v teréne a pri pohľade cez objektív fotoaparátu („ukáž mi jedálny lístok tamtej kaviarne“).

Všetky tieto novinky sa budú objavovať užívateľom Microsoftu i Googlu na webe a v aplikáciách postupne v závislosti od toho, kde na svete žijú a aký operačný systém a prehliadač používajú.

Napätie na trhu

Komentátori sa zhodli, že lepší dojem urobil Microsoft, ale veľkú chválu si nevyslúžil ani on. A Google už vôbec nie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Google

Technológie

Umelá inteligencia

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie