Denník N

Silvester v Paríži mnohí našinci vzdali, obavy z útokov oslabili aj záujem o iné mestá

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Záver tohto a začiatok budúceho roka nebude v metropole Francúzska bez Slovákov. No bude ich možno menej, ako cestovky plánovali.

Mali sa prechádzať po Champs-Élysées, pozerať sa na mesto z Eiffelovej veže, obdivovať diela umelcov v Louvri či v uličkách Montmartru, plaviť sa loďou po Seine. Nič z toho však záujemcovia o záver roka v Paríži s cestovnou kanceláriou Paxtravel neabsolvujú.

Cestovka sa totiž rozhodla silvestrovský pobyt v metropole Francúzska zrušiť. Jej šéf Július Cmorej pre Denník N povedal, že záujem klientov síce bol, no nie dostatočný na to, žeby sa zájazd cestovke oplatilo organizovať.

Na útoky doplatil aj Rím

Po jesenných útokoch v Paríži sa totiž časť ľudí, ktorá aj možno plánovala rozlúčiť sa s týmto rokom v Paríži, rozhodla radšej ostať doma. Na to, že sa nebezpečenstvo teroristických útokov spájalo aj s metropolami iných európskych miest, doplatil aj Rím. Aj silvestrovský zájazd do tohto mesta preto Paxtravel zrušil.

Podľa Cmoreja mali parížske útoky psychologický efekt aj na predaj zájazdov do iných miest. Hoci k útokom došlo v Paríži a spojenia s útočníkmi sa hľadali pár dní po útoku v Bruseli, oslabol záujem aj o Silvestra v Ríme.

Už koncom novembra potvrdila cestovka Turancar, že nebude po útokoch z 13. novembra, pri ktorých v Paríži zahynulo 130 ľudí, lákať turistov na silvestrovský pobyt v tomto meste, aj keď ho mala pôvodne v ponuke.

Nezrušili ich všetky cestovky

Ráta s ním, naopak, CK Daka, ktorá turistov viezla do Paríža aj tesne po útokoch, no otočila autobus z hraníc. Naďalej ponúka aj silvestrovský pobyt vo francúzskej metropole.

Podľa informácií na webe má na zájazd s autobusovou dopravou voľných v jednom 49-miestnom autobuse ešte 17 a v druhom 18 miest. Pobyt vyjde jednu osobu na 295 eur.

Letecky sa vyberú do Paríža v posledné dni roka aj klienti cestovky Satur. Jana Zedníková z marketingu Saturu potvrdila, že sa tento zájazd uskutoční.

Dodala, že väčšina klientov naň bola prihlásená ešte pre útokmi z 13. novembra. Podľa nej je tento zájazd vypredaný už dlhší čas.

Autobusom skupiny pôjdu

Cestovky, ktoré sa obávali pobytu v Paríži či nevedeli odhadnúť vývoj v tomto meste po útokoch, stornovali silvestrovské pobyty ešte koncom novembra, pretože limit na storno je mesiac pred termínom, vraví  Aleny Leclerc, Slovenka, ktorá žije v Paríži a sprevádza tam slovenské a české skupinky turistov. Dodala, že cestovná kancelária Amslav Tourisme, pre ktorú robí, má na záver roka dve skupiny turistov zo Slovenska.

„Podľa informácií od sprievodcov viem, že do Paríža na Silvestra prídu určite hlavne  ‚low cost‘ skupiny, ktoré cestujú autobusom a pozbierali skupiny v priebehu posledných dní,“ vraví Leclerc.

Aj tie cestovky, ktoré na Silvestra do Paríža turistov nevypravia, zatiaľ rátajú, že zorganizujú zájazdy do tohto mesta v jarných termínoch. Pobyty majú naplánované na koniec marca a začiatok apríla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Útok v Paríži

Ekonomika

Teraz najčítanejšie