Denník N

Akú môžete mať prvú penziu a kto zažije na dôchodku spotrebný šok (modelové príklady)

Ilustrácia - T. G. a T. H. s Midjourney
Ilustrácia – T. G. a T. H. s Midjourney
  • Odborníci z Oranžovej obálky pre Denník E odhadli, v akej výške môže mať prvý dôchodok dnešný tridsiatnik, štyridsiatnik a človek po päťdesiatke.
  • Vychádzali z toho, že dnes zarába minimálnu mzdu, 1050 eur, 1300 eur alebo 2500 eur.
  • Ľudia s lepším príjmom by sa mali pripraviť na to, že ich prvý dôchodok bude aj o stovky eur nižší ako ich plat pred dôchodkom.
  • Porovnanie zároveň ukazuje, že zavedenie predvolenej stratégie v druhom pilieri môže zvýšiť dôchodky o desiatky eur.

Len málokto bude mať prvý dôchodok taký, aby sa aspoň trochu približoval tomu, čo zarábal v čistom ako zamestnanec. Najbližšie k tomu budú ľudia, ktorí nezarábali viac, ako je priemerná mzda, a do dôchodku pôjdu v najbližších rokoch.

Ľudia s vyšším príjmom by sa mali pripraviť na to, že ich prvý dôchodok bude aj o stovky eur nižší, ako bola ich čistá mzda. Odborník na dôchodky Ján Šebo z tímu pre plán obnovy preto zvykne hovoriť, že títo ľudia na dôchodku takmer isto zažijú spotrebný šok.

Súvisí to aj s tým, že tomu, kto zarába viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy v ekonomike, sa dôchodok z prvého piliera znižuje o solidaritu. Čiže stovkami eur mesačne prispieva na dôchodok chudobnejším.

„Ľudia by sa nemali spoliehať len na prvý a druhý dôchodkový pilier, teda na základný systém, ale mali by sa spoľahnúť aj na seba, a ak môžu, mali by si sporiť aj v dobrovoľných systémoch,“ hovorí šéfka Oranžovej obálky Daniela Danková.

Aký môže byť váš prvý dôchodok

Výskumníci z Oranžovej obálky vytvorili model, na základe ktorého nám prepočítali, akú penziu môže prvý rok na dôchodku čakať občan, ktorý si platí odvody ako zamestnanec, má dnes 30, 42 alebo 55 rokov a v súčasnosti zarába minimálnu mzdu (700 eur), mediánovú mzdu (1050 eur), priemernú mzdu (1300 eur) alebo 2500 eur.

Odhadované dôchodky prepočítali na dnešné ceny. Viete si tak porovnať, čo by ste si za taký dôchodok vedeli dnes dovoliť.

Z prepočtov napríklad vidno, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika

Teraz najčítanejšie