Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Ako si Británia strelila do kolena a dokázala zmysluplnosť a užitočnosť EÚ

Bývalý britský premiér Boris Johnson v roku 2020 pózuje pred značkou s nápisom "Dokončiť brexit". Foto - TASR/AP
Bývalý britský premiér Boris Johnson v roku 2020 pózuje pred značkou s nápisom „Dokončiť brexit“. Foto – TASR/AP

Autor je bývalý minister financií SR

Sedem rokov od referenda o brexite a tri roky po odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) je evidentné jedno – brexit Británii nepomohol, naopak, jeho dôsledky sú jednoznačne a preukázateľne negatívne.

Medzi britskými ekonómami je už dnes jednoznačná zhoda v tom, že brexit britskú ekonomiku poškodil a je jednou z dôležitých príčin, prečo je dnes Veľká Británia považovaná za „chorého muža Európy“. Spory a nezhody sú jedine v tom, akou mierou sa o dnešný neutešený stav britskej ekonomiky postaral samotný brexit a v akej miere ide o dôsledky iných faktorov a príčin.

Najskôr k tomu zlému stavu. Guvernér Bank of England (BoE) koncom minulého roka uviedol, že brexit zapríčinil celkový pokles produktivity na úrovni asi 3 percent, britská rozpočtová rada odhadla dôsledky brexitu na ekonomiku na 4 percentá hrubého domáceho produkti (HDP), respektíve 100 miliárd libier ročne, s rovnakým odhadom prišla aj Bloomberg Analytics. Bývalý guvernér BoE Mark Carney dokonca uviedol, že kým v roku 2016 tvorila britská ekonomika 90 percent nemeckej, teraz je to len 70 percent (väčšina tohto poklesu je daná poklesom kurzu libry voči euru). Veľká Británia je jedinou krajinou G7, ktorej ekonomika ešte stále neprekonala predpandemickú úroveň z roku 2019 (americká ekonomika je vyššie o viac ako 4 percentá, priemer OECD o viac ako 3,5 percenta).

Medzinárodný menový fond predpokladá, že v tomto roku budú ekonomické výsledky Británie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Veľká Británia a brexit

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie