Denník N

Zeocem tvrdí, že návratom k výrobe cementu neohrozí prírodu a konkurenti o ňom klamú. Obec však už jeho investíciu odmietla

Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu - nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia - Zeocem
Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu – nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia – Zeocem
  • Východoslovenský podnik popiera, že by obnovením cementárskej výroby zaťažil prírodu viac, ako je únosné. Podľa neho ide o celoeurópsky najčistejšiu výrobu cementu.
  • Konkurenčné cementárne jeho novú investíciu údajne napádajú nepravdivou kritikou.
  • Obec Bystré, kde podnik sídli, už investíciu odmietla; konečné slovo budú mať úrady štátnej ochrany prírody.

Asi žiadna investícia aktuálne nevyvoláva väčšie spory ako plán firmy Zeocem oživiť po vyše štvrťstoročí odstavenú cementársku výrobu. Spoločnosť, ktorá zo sopečného nerastu zeolit vyrába rôzne produkty od omietok až po prímesi do krmív, chce na to minúť 80 miliónov eur.

Investíciu však napadli nielen všetky ostatné slovenské cementárne združené vo Zväze výrobcov cementu, ale aj nespokojní ľudia z obce Bystré neďaleko Vranova nad Topľou, kde Zeocem sídli. Neobmäkčilo ich ani to, že investícia má na východe krajiny, kde práca stále chýba, vytvoriť zhruba 75 nových pracovných miest.

Oponenti zhodne tvrdia, že nový zámer zaťaží prírodu viac, ako je únosné. Podnik sa háji, že kvalitu životného prostredia v obci neohrozí, výhrady voči nemu sú nepravdivé a zasahujú aj do jeho dobrej povesti.

Už vo svojom prvotnom investičnom projekte, ktorý povoľujúce úrady dostali v novembri, Zeocem dokonca tvrdí, že vybuduje najekologickejšiu cementáreň v celej Európe. Za tým si stále stojí.

V čomu podľa Zeocemu oponenti zavádzajú:

  • V obci sa už skôr rozšírilo, že Zeocem údajne bude pri výrobe cementu spaľovať aj odpady. Firma to odmieta s tým, že o odpadoch sa nič nehovorí ani v jej investičnom projekte.
  • Pravdou nie je podľa Zeocemu ani to,

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie