Denník N

Graf dňa: Lepšie vyhliadky ekonomiky rozpočtu nepomôžu, vláda vyberie na daniach menej

  • Štát v tomto roku vyberie na daniach a odvodoch o pol miliardy eur menej, ako plánuje v rozpočte.
  • Príjmy štátu ovplyvnia legislatívne zmeny aj pomalší rast cien, zatiaľ čo výdavky na dôchodky v dôsledku valorizácie výrazne vzrastú.

Aj keď rok 2023 nebude pre slovenskú ekonomiku taký ťažký, ako sa zdalo ešte na jeseň, štát od občanov a firiem viac peňazí nevyberie. Ministerstvo financií odhaduje, že v porovnaní s rozpočtom bude mať k dispozícii o pol miliardy menej, zatiaľ čo výdavky presiahnu pôvodný plán. Vyhliadky zhoršila aj séria zákonov prijatých v závere roka.

Nečakane silná inflácia v roku 2022 nafúkla príjmy štátu, keďže spolu s cenami rástol aj výber dane z pridanej hodnoty a vyššie mzdy zasa potiahli výnosy z dane z príjmov obyvateľov. Vláde spadla do lona neplánovaná miliarda a pol, ktorú sa rozhodla použiť na pomoc s drahými energiami. To sa tento rok už nezopakuje, upozorňujú analytici Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií v daňovej prognóze zverejnenej vo štvrtok.

S očakávaným poklesom inflácie sa rast príjmov z daní a odvodov v tomto roku spomalí na 8 percent z necelých 11 v roku 2022, ukazuje Graf dňa z odhadov IFP. Na druhej strane, výdavky, ktoré vyplývajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie