Denník N

Slovensko je o krok bližšie k novému reaktoru. V Jaslovských Bohuniciach môže byť v roku 2040

Jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Foto - TASR
Jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Foto – TASR

V projekte nového bloku atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach došlo k zásadnému oživeniu. Jadrová energetická spoločnosť Slovensko (JESS), ktorá bola na prípravu nového zdroja založená ešte v roku 2009, požiadala 15. februára o povolenie na jeho umiestnenie. Úrad jadrového dozoru, ktorý jediný môže takýto súhlas vydať, bude mať teraz rok na rozhodovanie.

V oblasti jadrovej energie na Slovensku nejde o žiadnu novinku, JESS na príprave žiadosti pracovala už niekoľko mesiacov. Ide však o dôležitý krok z hľadiska pripravenosti celého projektu. Na jeho konci je nový reaktor, ktorý by mohol v roku 2040 nahradiť starý blok V2 v Jaslovských Bohuniciach.

Ako prebieha príprava

Dokumentácia, ktorú JESS predložila na schvaľovanie, obsahuje takmer dvetisíc strán textu a spoločnosť na ňu vynaložila niekoľko miliónov eur. Okrem požiadaviek na kvalitu jadrového zdroja rieši aj otázky bezpečnostnej správy, projektový zámer na fyzikálno-technické riešenie, spôsob nakladania s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom či veľkosť oblasti ohrozenia a hodnotenie vplyvu na životné prostredie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie