Denník N

Poslanci zatiaľ bankám neschválili osobitný odvod, daň z plynovodu pre Eustream pochovali úplne

V roku 2020 vláda s bankami uzavrela dohodu o zrušení bankového odvodu a o tom, že im žiadnu podobnú daň nezavedie. Foto - Tomáš Benedikovič
V roku 2020 vláda s bankami uzavrela dohodu o zrušení bankového odvodu a o tom, že im žiadnu podobnú daň nezavedie. Foto – Tomáš Benedikovič
  • O zvýšení odvodu z regulovaných činností, ktorými sa majú kryť aj obedy zadarmo, budú poslanci hlasovať až v marci.
  • Podľa posledných návrhov by ho mali platiť aj banky, ktorým vláda pri zrušení bankového odvodu v memorande sľúbila, že im žiadny podobný nezavedie.
  • Médiá a firmy okolo výberu mýta by mali zo špeciálneho zdanenia vypadnúť.
  • Daň z plynovodu pre firmu Eustream nebude. 

Rozšírenie osobitného odvodu z regulovaných činností na banky zostáva otázne. Poslanci sa v piatok dohodli, že o ňom budú hlasovať až na marcovej schôdzi.

Pôvodne pritom tvrdili, že z peňazí od bánk zaplatia školské „obedy zadarmo“, ktoré schválili už predtým.

Ďalšia špeciálna daň, ktorú mala platiť plynárenská firma Eustream, je zrejme úplne mŕtva. Poslanci totiž vyhoveli námietke prezidentky a z novely zákona od poslanca OĽaNO Milana Vetráka tento bod vypustili.

Okrem prezidentky ho kritizoval aj minister hospodárstva Karel Hirman. Pološtátny Eustream, ktorý manažérsky ovláda EPH Daniela Křetínskeho a Patrika Tkáča, upozorňoval, že preprava ruského plynu cez Slovensko počas vojny výrazne klesla a s ňou aj jeho zisky. Vetrák chcel z Eustreamu každoročne vytiahnuť 100 miliónov eur.

O čom je osobitný odvod pre banky

Návrh špeciálnej dane pre banky podal bývalý poslanec OĽaNO Martin Čepček. A to napriek tomu, že šéf OĽaNO Igor Matovič bankárom v začiatkoch pandémie pri zrušení bankového odvodu sľuboval, že žiadny podobný odvod nezavedie. Pod Čepčekov návrh sa podpísalo 14 poslancov Matovičovej strany.

Zákon o špeciálnom odvode otvoril ešte vlani v lete poslanec tej istej strany Milan Vetrák. Formálne dával od bánk ruky preč, podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie