Denník N

Ani s novými jadrovými reaktormi sa nezaobídeme bez dovozu elektriny. Vysvetľujeme prečo

Jadrová elektráreň Mochovce. Foto N - Vladimír Šimíček
Jadrová elektráreň Mochovce. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce postupne zvyšuje svoj výkon a o niekoľko týždňov by mohol ísť na plné obrátky.
  • Štvrtý blok by mal byť zase podľa posledného harmonogramu dokončený najskôr na budúci rok.
  • Úrady už dostali žiadosť aj o povolenie nového reaktora v Jaslovských Bohuniciach.

Znárodniť Slovenské elektrárne, stiahnuť sa z obchodovania na zahraničných burzách či rovno prestrihnúť vedenia do zahraničia a užívať si superlacnú elektrinu z jadra. Takto uvažujú mnohí diskutéri na sociálnych sieťach.

Vychádzajú z toho, že tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach začal konečne dodávať elektrinu do siete a postupne nabieha na plný výkon. A po treťom bloku by mal byť dokončený minimálne jeden, časom možno až tri nové reaktory.

Ani s týmito zdrojmi navyše sa však Slovensko bez nakupovania elektriny zo zahraničia nezaobíde, ak nechce riskovať blackouty.

V tomto texte vysvetlíme, prečo veci pri elektrine fungujú úplne inak ako pri iných energetických komoditách, napríklad pri rope, a v čom sú podobné nápady o izolovaní sa od okolitých krajín nebezpečné.

Prečo je to dôležité? Vyhláseniami o sebestačnosti sa neoháňajú len diskutéri na Facebooku, ale aj politici. Dokonca aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) ešte minulý rok pohrozil, že Slovensko vyrobenú elektrinu „znárodní“ a zakáže jej vývoz do zahraničia.

Takéto populistické vyhlásenia si môžu politici dovoliť preto, lebo o výrobe elektriny koluje množstvo mýtov a poloprávd.

V tomto texte sa ešte dozviete:

  • ako sa situácia zmení, ak by košické oceliarne prešli na výrobu v elektrických peciach;
  • o koľko by stúpla spotreba elektriny, ak by Slovensko získalo baterkáreň Volkswagenu;
  • ako spotrebu elektriny ovplyvňujú elektromobily, tepelné čerpadlá a klimatizácie
  • a prečo by výroba elektriny na Slovensku nestúpla ani v prípade výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach.

Dôvod, pre ktorý je pri elektrine všetko inak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie