Denník N

DPH na potraviny klesne. Čo sa zmení? (Otázky a odpovede)

Nižšiu DPH na potraviny dal Smer do jedného zo svojich sociálnych balíčkov a na jeseň ju aj v parlamente schválil. Platiť začne od 1. januára 2016, čo to bude znamenať?

Na ktoré potraviny sa DPH zníži?

Z 20 na 10 percent klesne DPH na čerstvý chlieb, maslo, mlieko, smotanu, bravčové, hydinové, hovädzie mäso, tiež mäso z oviec, kôz, králikov a čerstvé alebo chladené ryby, rybie filé a iné mäso zo sladkovodných rýb.

Klesnú ceny o 10 percent?

Nie. Ešte pred schválením nižšej sadzby DPH obchodníci upozorňovali, že pokles DPH z 20 na 10 percent neznamená, že ľudia zaplatia o 10 percent menej.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak ubezpečil, že obchodníci 1. januára znížia ceny potravín s nižšou sadzbou DPH o 8,33 percenta. „Pretože 10-percentná DPH sa podľa metodiky výpočtu premietne na konečnej cene výrobku o 8,33 percenta,“ dodal.

Nie pri všetkých potravinových položkách, ktoré štát preradil do nižšej sadzby DPH však musíte pokles od januára postrehnúť. Niektoré reťazce, napríklad Billa a Kaufland, sa totiž rozhodli znížiť cenu vybraných potravín už v predstihu – ešte začiatkom decembra.

Čo to prinesie ľuďom?

Obchodníci odhadujú, že zníženie DPH na vybrané potraviny sprístupní základné potraviny pre slabšie sociálne vrstvy. Veria tiež, že by po znížení DPH mohla klesnúť nákupná turistika za potravinami do okolitých krajín.

Štát aj výrobcovia potravín predpokladajú, že by sa po znížení DPH mohla zvýšiť spotreba niektorých druhov potravín. V takom prípade by mali výrobcovia zabezpečený vyšší odbyt.

No tým, že štát presne vymedzil, ktoré druhy potravín a tiež ako spracované sa do zníženej sadzby DPH presunú, sa môže stať, že záujem o niektoré druhy potravín stúpne, o iné naopak klesne.

Podľa šéfa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára by nižšia DPH mohla cenovo zatraktívniť chladené hydinové mäso, klesnúť by, naopak, mohol záujem o mrazenú hydinu. Dnes je totiž mrazená hydina spravidla lacnejšia ako chladená, no štát znížil DPH z 20 na 10 percent len na chladené mäso. Ceny chladenej a mrazenej hydiny by sa tak mohli priblížiť.

Zistíme, či cena skutočne klesla?

Ak si aj nepamätáte obvyklú cenu, za ktorú zvyknete nakupovať maslo či mlieko, mohli by vám pomôct duálne cenovky. Na nich by totiž podľa predstavy, ktorú presadil premiér Robert Fico, mali byť údaje o cene s 20-percentnou aj 10-percentnou DPH.

Duálne cenovky sa zaviazali dať na pulty veľké obchodné reťazce, ktoré podpísali s vládou memorandum. Menší predajcovia potravín nie sú ničím viazaní, aby ich mali.poctivo1

To, či veľkí obchodníci ceny upravili a či tieto informácie na pultoch pri výrobkoch so zníženou DPH aj uvádzajú, by mali monitorovať dobrovoľnícke skupiny. Sú zložené zo zástupcov Jednoty dôchodcov Slovenska, Združenia slovenských spotrebiteľov, ale aj potravinárskej a poľnohospodárskej komory.

Ceny začali sledovať už v novembri a plánujú v tom pokračovať až do polovice roku 2016. Od ministerstva pôdohospodárstva dostali presný zoznam produktov, ktoré majú skontrolovať.

Ako to pocíti štátny rozpočet?

Dosah zníženia DPH z 20 na 10 percent na vybrané potraviny na rok 2016 vyčíslil Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Odhadol, že výnos dane bude po poklese DPH o 77 miliónov nižší.

Pri výpočte inštitút vychádzal z údajov o spotrebe z rodinných účtov a spotrebného koša domácností.

Najväčší výpadok na dani predpokladá pri bravčovom mäse – takmer 18,8 milióna eur, o niečo nižší očakáva pri hydinovom mäse (takmer 17 miliónov eur) a pri chlebe (približne 16 miliónov eur). Z tých potravín, na ktoré štát DPH znížil, uberie najmenej na dani mäso z oviec, kôz či králikov (207-tisíc eur), ktoré domácnosti kupujú zriedkavejšie ako iné druhy mäsa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie