Denník N

V Poľsku je o diaľniciach špeciálny zákon, preto sa tam stavajú rýchlejšie, hovoria Poliaci, ktorí idú stavať križovatku D1D4

Cezary Łysenko. Foto - Budimex
Cezary Łysenko. Foto – Budimex

Na slovenský stavebný trh prichádza nový hráč, ktorý môže zmeniť pomery v biznise. Poľská firma Budimex stavia na svojom domácom trhu každý štvrtý kilometer diaľnic a netají sa ambíciou usadiť sa natrvalo aj u nás.

„Vidíme tu veľké príležitosti aj preto, že sú tu tiež naši prirodzení konkurenti a súčasne je ich tu málo. A preto sme sa pýtali: Ak sú na slovenskom a českom trhu firmy ako Strabag, Eurovia, Porr, prečo by sme tam nemali byť aj my?“ hovorí Cezary Łysenko, člen predstavenstva a vedúci divízie infraštruktúry v Budimexe s tým, že zatiaľ čo na poľskom či nemeckom trhu stavebný potenciál upadá, na Slovensku je dopyt po rýchlostných cestách či diaľniciach stále vysoký.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • prečo sa v Poľsku stavajú diaľnice rýchlejšie,
  • čo by pomohlo zrýchliť výstavbu na Slovensku,
  • ako vníma reputáciu slovenského stavebníctva
  • a prečo má firma po získaní kontraktu na stavbu známej križovatky D1D4 blízko aj ku kontraktu na obchvat Šale.

Získali ste kontrakt na stavbu známej križovatky D1D4. Je to relatívne komplikovaný projekt, keďže D1 sa bude dvíhať ponad D4. Už ste robili niečo podobné?

Z nášho pohľadu až taký komplikovaný projekt nie je. Práve sme dokončili kontrakt v Krakove, ktorý bol veľmi komplikovaný, keďže sme pracovali v strede mesta a uprostred plnej premávky. Križovatka D1D4 je zo stavebného pohľadu normálne prepojenie dvoch diaľnic. V Poľsku sme realizovali množstvo podobných projektov, napríklad keď sme prepájali S8 a A1. Tento projekt sme ukončili minulý rok. Bol trikrát väčší ako D1D4, keďže zahŕňal 15 kilometrov stavby a práce sme ukončili v štvormesačnom predstihu.

Okrem toho v súčasnosti pracujeme napríklad na prestavbe stanice Varšava západ či na výstavbe tretieho terminálu pre Baltic Hub, najväčší kontajnerový terminál v Baltskom mori. Ide o najambicióznejšie infraštruktúrne projekty v Poľsku za posledné roky.

Foto – Budimex

Ale niekedy nestíhate zmluvné termíny.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Doprava

Firmy

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie