Denník N

Poslanci chceli dôchodcom pridať, nakoniec na nich štát ušetrí, hovorí Šuster z rozpočtovej rady (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanci v parlamente zmenili valorizáciu dôchodkov s cieľom, aby seniorom pridali. V skutočnosti dosiahli presný opak – dôchodky sa od januára 2024 zvýšia menej a zrejme nebude ani mimoriadna valorizácia, lebo inflácia by už nemala byť taká vysoká, hovorí člen rozpočtovej rady Martin Šuster. Spolu s kolegami odhadujú, že schválená novela v skutočnosti ušetrí verejným financiám okolo 100 miliónov eur.

„Pokladám za veľmi zvláštne, že poslanci deklarujú, že chcú dôchodky zvyšovať lepšie, rýchlejšie, že chcú viac reagovať na infláciu, a to, čo nakoniec v parlamente schválili, nenapĺňa ich cieľ,“ hovorí.

Je to aj dôsledkom toho, že v parlamente prechádzajú často narýchlo predkladané poslanecké návrhy, bez predošlej diskusie, ktoré často nie sú finančne kryté. „V súčasnosti je náš verejný rozpočet vo vysokom riziku,“ hovorí Šuster.

Nový spôsob valorizácie dôchodkov navrhla strana Hlas. Po úpravách, ktoré presadila SaS, túto zmenu podporili aj poslanci OĽaNO a Sme rodina. Hlasovala zaň drvivá väčšina slovenského parlamentu.

Rozpočtová rada pred pár dňami vyzvala vládu, ale najmä poslancov v Národnej rade, aby neprijímali nové opatrenia, ktoré zvyšujú výdavky rozpočtu alebo znižujú jeho príjmy, bez toho, aby zároveň povedali, z čoho sa to zaplatí.

Prečo ste považovali za dôležité výzvu zverejniť? 

Pretože sme videli, že sa v Národnej rade prijímajú nové zákony, ktoré nie sú rozpočtovo kryté. Začínalo sa to desiatkami alebo stovkami miliónov eur a prichádzajú tam nápady, ktoré idú naozaj do niekoľkých miliárd. Mnohé z návrhov prichádzajú zo dňa na deň, neprešli medzirezortným pripomienkovým konaním, mnohé z nich sú ako pozmeňovacie návrhy, ktoré sa v druhom čítaní dostanú do zákonov, a niekedy sa schvália za pár dní. Považujeme to za nezodpovedné správanie sa voči verejným financiám. V súčasnosti je náš verejný rozpočet vo vysokom riziku, máme vysoký deficit aj vysoký dlh.

Aj niekto na vašu výzvu reagoval? 

Žeby nejaký poslanec prišiel a povedal, že mal skvelý nápad, ale po našej výzve si to rozmyslel, tak to nie. Boli to všeobecné reakcie, skôr povzbudivé, že áno, keď sú návrhy na dodatočné výdavky, mali by ísť spolu s financovaním a mali by ísť cez pripomienkovací proces, aby sa podchytili chybičky a aby sa mohli vyjadriť všetky zúčastnené strany.

Kto bol takýto rozpočtovo zodpovedný? 

Taká perlička. Minulý týždeň bola schválená novela zákona k valorizácii dôchodkov, ktorá, zdá sa, v skutočnosti ušetrí nejakých 100 miliónov, keďže sa mierne spomalí valorizácia dôchodkov. Nemyslím si, že to bolo účelom, ale takto to dopadlo.

Takže parlament prijal zmenu, ktorá v skutočnosti znamená, že dôchodky sa od roku 2024 zvýšia o menej?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie