Denník N

Hirman spúšťa dotácie pre podniky. Za elektrinu platia extrémne veľa, aj keď burzové ceny padli

Minister hospodárstva Karel Hirman - TASR
Minister hospodárstva Karel Hirman – TASR

Ministerstvo hospodárstva v utorok spustilo výzvu na kompenzácie vysokých cien energií pre firmy a samosprávy. O peniaze môže požiadať široká škála podnikov, rovnako obce, mestá a župy. Najviac však pomôžu tým, ktorí majú neregulované ceny a dodávateľ im účtuje cenníkové sumy. Práve tie sú teraz jedny z najvyšších. Výrazné zlacnenie energií na trhu sa do nich zatiaľ nepremietlo.

Najvýhodnejšie teraz vychádzajú spotové ceny, ktoré priamo odrážajú situáciu na burze. Elektrina sa drží na predvojnových úrovniach a plyn je najlacnejší od decembra 2021. V bezpečí sú aj odberatelia, ktorí si dohadovali cenu ešte pred energetickou krízou, keď elektrina stála aj 50 eur za megawatthodinu.

Menší podnikatelia s regulovanými cenami majú zas ceny automaticky zastropované na celý rok na úrovni 99 eur za megawatthodinu za dodávku plynu a 199 eur za megawatthodinu za dodávku elektriny. Pre veľké, energeticky náročné podniky je pripravená samostatná schéma.

V tomto texte sa dozviete:

  • pre koho sú určené kompenzácie;
  • kto z nich bude mať najväčší úžitok a prečo;
  • prečo sú cenníkové ceny vysoké, aj keď burzová cena klesla, a prečo ich majú jednotliví dodávatelia odlišné.

Pre koho sú kompenzácie

O dotáciu sa žiadatelia môžu prihlásiť na stránke energodotacie.mhsr.sk V prípade firiem ide o pokračovanie schémy, ktorú mohli podnikatelia využiť už minulý rok. Je určená pre všetkých, ktorí majú IČO a vlastnú zmluvu s dodávateľom elektriny či plynu, teda vlastné odberné miesto. Spadajú sem všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť, to znamená, že nielen podniky, ale aj športoviská, kultúrne a mnohé ďalšie inštitúcie spadajúce pod samosprávu či cirkev.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Samosprávy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie