Denník N

Vyššie životné minimum, ktoré schválili poslanci, môže mnohým sťažiť kúpu bytu

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory
  • Pre vyšší rast životného minima, ktorý schválili poslanci, sa ešte viac zníži dostupnosť hypoték, najmä slabšie zarábajúcim.
  • Je to dôvod na opatrnosť pre tých, čo sa spoliehajú na pokles cien bytov. Ich maximálna hypotéka bude nižšia, ak sa im nezvýši plat.
  • Predávajúci na realitnom trhu si budú musieť zvyknúť na to, že kupujúci vedia vyskladať s hypotékou menej peňazí a že musia s cenou dolu.

Maximálna výška úverov na bývanie tento rok ešte viac klesne, aj keby už banky nezvyšovali úroky. Dôvodom je vyššie životné minimum. To sa každoročne mení od júla a tento rok stúpne oveľa výraznejšie než predtým. Podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky pre ministerstvo práce bude vyššie až o 12,7 percenta.

Poslanci totiž schválili zmenu vo zvyšovaní životného minima, ktoré sa podľa návrhu poslankyne Lucie Drábikovej (OĽaNO) bude určovať už len podľa inflácie nízkopríjmových domácností. Doteraz sa posudzoval aj rast čistých peňažných príjmov. Životné minimum určoval nižší z týchto dvoch ukazovateľov.

Ako to ovplyvní hypotéky: Zvýšenie životného minima podľa analytika Swiss Life Select Pavla Škriniara ďalej oseká dostupnú hypotéku najmä pre rodinu s nižšími príjmami, a to aj o viac ako 15 percent. Pre lepšie zarábajúcich bude vplyv miernejší.

Životné minimum totiž vstupuje žiadateľom o hypotéku do výpočtu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie