Denník N

Chcem byť zelená, nechcem kúriť ruským plynom. Čakala som mesiace, kým mi zapoja fotovoltiku

Ilustračné foto - Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com

Denník E zmapoval skúsenosť rodiny, ktorá sa ešte minulý rok rozhodla nainštalovať si na strechu domu vlastnú slnečnú elektráreň. Trvalo to vyše pol roka, ale dôvodom nebol nedostatok súčiastok.

Lucie s manželom, dvomi deťmi a kocúrom žijú v dome v Záhorskej Bystrici. Minulý rok sa rozhodli, že si na dom nainštalujú fotovoltické panely. „Máme veľmi ekologicky založené deti. Druhý dôvod bol ekonomický, pretože máme elektrické autá. A po tretie sme si zrušili plyn, pretože sme nechceli kúriť plynom, ktorý ide z Ruska,“ spomína na dôvody.

S montážou začali vlani v lete. Bolo im jasné, že pre nedostatok niektorých komponentov sa môže montáž naťahovať. No aj s čakaním na niektoré súčiastky boli panely v septembri namontované. Lucie požiadala miestneho distribútora elektriny o pripojenie do siete. „Bude to už len formalita“, vraveli si s manželom. A tak by to aj malo byť.

„No bola som z toho frustrovaná,“ opisuje Lucie. V jej prípade trvala „formalita“ štyri mesiace. „Manželovi som hovorila, že to hádam nie je možné.“

Prečo je to dôležité: Skúsenosť rodiny zo Záhorskej Bystrice nie je ojedinelá. S podobnými skúsenosťami sa na Denník N obracajú čitatelia už niekoľko mesiacov. Spoločným menovateľom ich starostí nie je problém s inštaláciou či nedostatkom súčiastok. Frustráciu zažívajú až od momentu, keď do procesu vstúpi distribučná spoločnosť. Bez jej súčinnosti pritom väčšina majiteľov fotovoltiku naplno nevyužije.

Je otázne, o koľko energie zo slnka Slovensko prichádza preto, že štát nevie donútiť distribučné spoločnosti, aby proces pripájania malých zdrojov zjednodušili a zrýchlili. Na ich služby sa pritom skladá každý odberateľ elektriny cez takzvané distribučné poplatky.

„Keby sa ma niekto pýtal, či do toho idem znovu, tak mu poviem, že áno, ale človek by mal vedieť, aký ho čaká proces,“ hovorí teraz Lucie. Distribučná spoločnosť pripojila fotovoltické panely na jej streche až koncom januára. Podľa nej by však možno neboli zapojené ešte ani dnes, „keby sa z toho nestala moja osobná misia“.

Okrem elektromeru sa vyskytla nečakaná prekážka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Plynová kríza

Technológie

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie