Denník N

Dodanie tanku nie je ako kúpa auta. Trvalo to dlhšie, ale naša pomoc je evidentná, vraví nemecký diplomat

Andreas Künne. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Andreas Künne. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Andreas Künne je nemeckým veľvyslancom v Českej republike. V rozhovore hodnotí dosah prvého roku vojny proti Ukrajine a prvej zimy bez dodávok ruského plynu na stredoeurópsky región. Okrem iného hovorí aj o zákaze spaľovacích motorov.

Pred rokom zaútočilo Rusko na Ukrajinu. Čo znamenal tento rok pre Nemecko a stredoeurópsky región?

Vrátil vojnu do nášho susedstva, samozrejme, zmenil celú situáciu na kontinente a mal pre náš región ďalekosiahle dôsledky. Pred rokom a pol, rokom a štvrť sme mohli dúfať, že žijeme na kontinente, kde rozhodujú racionálni aktéri. Túto nádej ruský útok zničil a ukázal, že bola márna.

V Nemecku hovoril spolkový kancelár tri dni po útoku o historickom prelome a my sme uprostred neho. (Olaf Scholz použil termín Zeitenwende, ktorý sa stal nemeckým slovom roku 2022 – pozn. red.)

Dosiahli sme veľa vecí a veľa vecí sa zmenilo, ale, samozrejme, táto zmena stále prebieha. Sme svedkami neuveriteľne impozantného odporu ukrajinského obyvateľstva a predovšetkým ozbrojených síl.

Hrdinstvo je slovo, ktoré sa v nemčine prestalo používať, ale ukrajinský odpor presne vystihuje. Z ruskej strany sme videli ničím nevyprovokovaný akt agresie a potom typ boja, o ktorom sme dúfali, že už v Európe nikdy neukáže svoju ohavnú tvár. Na ruskej strane sme svedkami neuveriteľného pohŕdania vlastnými vojakmi.

A videli sme tiež, že najdôležitejšie inštitúcie na Západe, menovite NATO a EÚ, sú neuveriteľne silné, keď sú potrebné. NATO rýchlo rozhodlo o posilnení východného krídla.

Vo veľmi krátkom čase sme na Slovensku vybudovali aliančné bojové zoskupenie, posilnili sme aj tie v Rumunsku a v pobaltských štátoch. Blížiace sa pristúpenie Švédska a Fínska skutočne mení geostrategickú mapu kontinentu.

Ešte by som zostal pri Nemecku. „Ukrajina musí vyhrať,“ povedal spolkový minister obrany Boris Pistorius minulý víkend na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Dokončilo tým Nemecko svoj obrat od pôvodného váhavého postoja k jednoznačnej podpore ukrajinského víťazstva?

Myslím si, že o našej podpore Ukrajiny nemôže byť pochýb. Len hodnota našich vojenských dodávok presiahla 2,3 miliardy eur a celkovo sme vlani na pomoc Ukrajine vydali okolo 12 miliárd eur.

V európskom porovnaní sme na tom, myslím si, veľmi dobre. Vo vojenských dodávkach sme spolu s Veľkou Britániou na prvom mieste. Čísla hovoria za seba a myslím si tiež, že nemecká pomoc je už dlho evidentná aj priamo na bojisku.

Možno je na čase skoncovať s mýtom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Nemecká ekonomika

Olaf Scholz

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie