Denník N

Dlhodobo pôjdu ceny akcií hore a umelá inteligencia na tom nič nezmení, hovorí investor Nalevanko (+ podcast)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Neviem povedať, kde budú akcie o týždeň alebo o mesiac, ale veľmi pravdepodobne budú o rok vyššie, ako sú dnes, a s ešte väčšou mierou pravdepodobnosti budú o 10 až 15 rokov podstatne vyššie ako dnes, hovorí finančník Michal Nalevanko.

“Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala zmeniť storočná história, ktorá v prípade akciových trhov hovorí, že v dlhodobom horizonte akcie mieria nahor.”

Vraví, že technológie už spôsobili zásadné zmeny na finančných trhoch, napríklad niektorí obchodníci nakupujú a predávajú cenné papiere, ktoré držia rádovo niekoľko milisekúnd. „Myslím si, že technológie ešte v budúcnosti pripravia veľa prekvapení. Určite mnoho z nich bude príjemných, ale môj osobný odhad je, že sa nájdu medzi nimi aj niektoré nepríjemné.“

Nalevanko je hlavným investičným stratégom digitálnej platformy Moneyhoon. V minulosti bol hlavným štátnym radcom na ministerstve práce a sociálnych vecí. Bol aj pri vzniku druhého dôchodkového piliera pred viac ako sedemnástimi rokmi.

Hovorí aj o tom:

  • kto zarobil na krachu Grécka pred viac ako desiatimi rokmi;
  • akých chýb by sa mali vyvarovať začínajúci investori;
  • čo si myslí o investíciách do ESG fondov;
  • prečo sú podľa neho výhodnejšie ETF fondy než podielové fondy a aký je rozdiel v ich zdaňovaní;
  • čo reálne chráni garančný fond investícií.

V úvode týždňa akciové trhy, najmä tie americké, prudko padli, hlavné indexy si odpísali zhruba 2 percentá. Rozumiem tomu správne, že investori si uvedomili, že americký Fed bude viac zvyšovať úroky, lebo inflácia sa tak rýchlo nezníži, je vytrvalejšia, ako sa zdalo, a preto začali akcie predávať?

Je zvádzajúce uvažovať takýmto spôsobom. Nehovorím, že to nie je pravda. Ale vo všeobecnosti, ak príde vyhlásenie guvernéra centrálnej banky či nejaká iná dôležitá správa a následne akciové trhy vzrastú alebo klesnú, neznamená to automaticky, že tá prvá udalosť spôsobila neskorší vývoj. Neviem vám povedať, či pokles amerických trhov v úvode týždňa spôsobilo nejaké precitnutie investorov do novej reality alebo iný faktor.

Vojna proti Ukrajine trvá už, bohužiaľ, rok. Dá sa povedať, že finančné trhy to už riešia menej a reagujú najmä na to, ako americký Fed a Európska centrálna banka zvyšujú úrokové sadzby v reakcii na to, ako sa vyvíja inflácia?

Finančné trhy v prvom rade

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie