Denník N

Veľká čínska hra o kritické suroviny: dychtí po svetovom lítiu či kobalte, no musí ich hľadať aj doma

Ložiská lítia v Bolívii. Foto - Wikimedia Commons/Jo-Jo Eumerus
Ložiská lítia v Bolívii. Foto – Wikimedia Commons/Jo-Jo Eumerus

Juan Carlos Manuel Huallpa bol na úteku. Skrýval sa, zametal stopy, kľučkoval. Od rodiny sa odstrihol, chcel ju chrániť. Za lekármi nechodil, i keď by so svojou cukrovkou mal – bál sa, že ho odtiaľ odvedú v putách. A vedel, že to sa stať nesmie. Iní, ktorí v putách skončili pred ním, prišli o život.

416 dní, takmer rok a štvrť, sa mu darilo unikať. Ale šťastie, ktoré ho zjavne sprevádzalo už predvlani 9. decembra, keď utiekol pred stovkami policajtov, ho nakoniec opustilo.

Zomrel síce bez pút, ale sám a vyčerpaný a takisto za okolností dostatočne zahmlených na to, aby z toho jeho blízki mohli viniť vládu. Okolo hnedej rakvy rozostavili vysoké štíhle sviece, fotografiu zosnulého zasadili do čierneho rámika a ozdobili smútočnou stuhou.

A teraz už medzi nimi koluje jeho posledný odkaz pred smrťou. Vážne tie slová povedal? Na tom už nezáleží, podstatné je, že sa šíria ďalej: „Nesmieme sa vzdať, musíme byť jednotní. Bojovať proti vládnej diktatúre, bojovať za slobodu Potosí. Bojovať za lítium.“

Bolívijské Potosí. Miesto, o ktorom počuli aj tí, ktorí sa o Južnú Ameriku – a už vôbec nie o Bolíviu – inak príliš nezaujímajú. Potosí má totiž niečo, po čom dnešný technologicky vyspelý svet prahne. Nie nadarmo sa lítiu – jednej z kritických surovín energetiky nového tisícročia – hovorí aj biele zlato. Na juhu Bolívie je tohto bieleho zlata toľko, že okolitý svet môže akurát tak závidieť.

Potosí je lítiové Eldorádo. A preteky o to, kto doň nájde cestu ako prvý, majú svojho víťaza.

Poloha baní v Potosí. Foto – Google

Začervenané bohatstvo

Ešte než siahneme pod iskrivo biely povrch najväčších soľných plání na svete a dotkneme sa tamojších podobne obrovských lítiových nálezísk (a zistíme niečo viac o Juanovi Carlosovi Manuelovi Huallpovi), čaká nás takmer desaťtisíc kilometrov dlhá cesta za savanou na juhu Demokratickej republiky Kongo.

Všade navôkol vidieť v diaľke zelené stromy. V dolnom areáli Kamoa-Kakula je však pôda holá a začervenaná, akoby sa už na prvý pohľad chválila bohatstvom, ktoré pod sebou skrýva. Meď je základným stavebným kameňom obnoviteľných zdrojov energií, nezaobídu sa bez nej veterné ani solárne elektrárne, elektromobily, vysokokapacitné batérie.

Ak je niečo kľúčom k energetickej transformácii, tak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Čína a Taiwan

Technológie

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie