Denník N

Nové dotácie na zelené elektrárne dostali aj Kmotrík, Fiľo, Világi a taktiež mliekareň s pokutami za znečistenie rieky

Foto: TASR, N - Tomáš Benedikovič, Jumpstory, Koláž: N
Foto: TASR, N – Tomáš Benedikovič, Jumpstory, Koláž: N
  • Peniaze z plánu obnovy sa ujdú najmä solárnym zdrojom, výzva favorizovala najmä tie na strechách budov.
  • Medzi podporenými boli aj firmy vplyvných slovenských podnikateľov či bývalých politikov.
  • Často však ide o dôležité fabriky, ktorým vlastná výroba elektriny pomôže zvládnuť obdobie drahých energií.
  • Z fabrík získala najväčšiu, jedenapolmiliónovú podporu žilinská automobilka Kia. Z finančných investorov firma VE Telek s rakúskym pozadím. Tej sa ušli až tri milióny eur.
  • Celý zoznam úspešných žiadateľov nájdete na konci textu.

Slovensko sa chystá na najväčšiu investíciu do zelených elektrární od roku 2009. Vďaka peniazom z plánu obnovy môže štát podporiť obnoviteľné zdroje vo výške až 122 miliónov eur, ktoré musíme vyčerpať do konca roku 2026. Ministerstvo hospodárstva zatiaľ ukončilo prvú výzvu, v ktorej uspeli najmä slnečné elektrárne.

Medzi deväťdesiatku úspešných žiadateľov štát rozdelil 39 miliónov eur. Dominujú priemyselné podniky, ale aj obchodné reťazce či vyslovene energetické firmy, pre ktoré je výroba elektriny hlavná zárobková činnosť. Medzi podporenými podnikateľmi sú aj známe mená ako Ivan Kmotrík, Ján Sabol či Oszkár Világi.

Na rozdiel od situácie spred vyše desiatich rokov, keď prvá vláda Smeru rozdávala povolenky na zelené zdroje veľmi netransparentne, tentoraz uspeli investori, ktorí vedia elektrinu vyrobiť za najnižšiu cenu. V tomto prípade by teda výsledkom nemali byť vysoké zisky pre vplyvných oligarchov, akým bol za vlád Smeru napríklad Jozef Brhel.

Na druhej strane však viaceré iné firmy, ktoré podporu nezískali, začali budovať slnečné elektrárne na strechách fabrík už vlani aj bez dotácií štátu. Platí to napríklad pre železničné opravovne ŽOS Trnava Vladimíra Poóra, slovenskú fabriku fínskeho výrobcu stavebných konštrukcií Peikko z Kraľovej nad Váhom pri Šali a aj pre Železiarne Podbrezová skupiny podnikateľov okolo Vladimíra Sotáka.

Aj pre podniky silných mužov domáceho biznisu

Medzi podporené firmy sa dostali aj podniky viacerých najvplyvnejších mužov domáceho biznisu.

  • Ivan Kmotrík získal skoro 379-tisíc eur na nové elektrárenské zariadenia pre svoju Slovenskú Grafiu, ktorá je so 70-miliónovými ročnými tržbami vôbec najväčšou firmou jeho tlačiarenského biznisu.
  • Ján Ďurian, ktorý mal v 90. rokoch blízko k SDĽ a na prelome milénia bol aj jedným z aktérov škandalóznej objednávky celoštátneho informačného systému Govnet, získal pre svoju vranovskú celulózku Bukocel 615-tisíc eur. Využiť sa majú na vybudovanie nového turbogenerátora.
  • Topoľčianska hydináreň Hyza rodiny bývalého českého premiéra Andreja Babiša získala 144-tisíc eur na strešnú fotovoltickú elektráreň.
  • Podporu na fotovoltiku dostali aj firmy iných vplyvných mužov. Až 513-tisíc eur získal dunajskostredský mäsokombinát Istermeat v rukách vysokého manažéra Slovnaftu Oszkára Világiho.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie