Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Prečo má Rusko napriek všetkému v treťom svete viac sympatií ako Amerika

Biden a Putin v roku 2011. Foto - TASR/AP
Biden a Putin v roku 2011. Foto – TASR/AP

Autor je bývalý minister financií

Jedna z vecí, ktoré v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine nevie pochopiť väčšina ľudí na Západe, je to, ako je možné, že napriek agresii a všetkým tým zverstvám je stále Rusko v treťom svete vnímané väčšinovo pozitívne.

Podľa prieskumu Európskej rady pre zahraničné vzťahy vníma dnes (na prelome rokov 2022 a 2023) Rusov ako spojencov alebo partnerov v Turecku 69 %, v Číne 79 % a v Indii dokonca 80 % ľudí. Naproti tomu v deviatich vybraných krajinách EÚ je to v priemere 15 %, v USA 14 % a vo Veľkej Británii len 8 %.

Bulharský politológ Ivan Krastev komentoval tieto výsledky vo svojom článku vo Financial Times veľmi zaujímavým spôsobom, ktorého pointa je zrejmá už z názvu tohto textu: „Pre veľa ľudí mimo Západu je Rusko málo dôležité na to, aby ho nenávideli“. Pointu tohto názvu vysvetľuje hneď v prvej vete svojho článku, ktorá znie nasledovne: „Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v USA sa americkí učenci zdesene pýtali: „Prečo nás (Ameriku) tak nenávidia?“ Rok po vojne Vladimira Putina na Ukrajine sa začala formulovať variácia na túto otázku: „Prečo voči nim (Rusom) necítia nenávisť?“

Áno, ľudia v tzv. rozvojových

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie