Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: V EÚ vzniká nová „jadrová aliancia“, hlási sa k nej aj Slovensko

Slovensko sa pripojilo k "jadrovej aliancii" v Únii. Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová Archívne foto - TASR
Slovensko sa pripojilo k „jadrovej aliancii“ v Únii. Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová Archívne foto – TASR

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Členovia chcú posilniť využívanie jadrovej energie v Európe.
  • Štáty sa snažia na poslednú chvíľu zachrániť spaľovacie motory.
  • Nové európske rozpočtové pravidlá: namiesto všeobecných limitov individuálne plány.

1. Vzniká nová „jadrová aliancia“, hlási sa k nej aj Slovensko

Zástupcovia jedenástich krajín vytvorili v Štokholme alianciu podporovateľov jadrovej energie. Koalíciu iniciovalo Francúzsko, súčasťou je aj Slovensko. Krajiny chcú spolupracovať vo výskume a na priemyselných projektoch. Hlavným bezprostredným cieľom je však pravdepodobne posilnenie postavenia energie z jadra v európskej legislatíve.

Čo sa deje

Utorňajšie stretnutie iniciovala francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnès-Pannier Runacher. Podľa záverečného spoločného vyhlásenia signatári „potvrdili ochotu posilniť európsku spoluprácu v oblasti jadrovej energie“.

Európska únia nemá voči nej jednotný postoj. Popri silne projadrových štátoch existujú také, čo tento zdroj jednoznačne odmietajú (Rakúsko, Nemecko). Po katastrofe v japonskej Fukušime sa zdalo, že je jadrová energetika na ústupe – nemecká vláda napríklad rozhodla o zavretí všetkých elektrární.

Energetická kríza však situáciu mení a zástancovia jadra získavajú v európskej politike silnejšie slovo. Na stretnutí v Štokholme sa zúčastnila aj komisárka pre energetiku Kadri Simson – hoci Komisia má v otázke jadra oficiálne neutrálny postoj.

Prečo je to dôležité

Deklarácia hovorí o spolupráci v oblasti výskumu a vývoja aj o spoločných priemyselných projektoch. Jednou z oblastí majú byť malé modulárne reaktory, ktorých konštrukcia má byť lacnejšia a rýchlejšia než u štandardných, a tak môžu rýchlo prispieť k dekarbonizácii energetiky. Ministri hovorili aj o otázke zručností a autorizácii nových reaktorov.

Spolupráca a spoločné projekty sú dôležité pre krajiny ako Poľsko, ktoré plánujú významné investície do jadra, alebo Francúzsko, ktorého firmy majú technológie na stavbu a prevádzku nových zariadení.

Stretnutie však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie