Denník N

Mám poslať dôchodkovej spoločnosti do konca mája návratku? A čo ak ju nepošlem?

Ilustrácia - T. G. a T. H. s Midjourney
Ilustrácia – T. G. a T. H. s Midjourney

Možno si už sporíte v indexovom fonde v druhom pilieri a neviete, čo sa stane, ak dôchodkovej spoločnosti nepošlete do konca mája návratku. Alebo si sporíte v dlhopisoch a neviete, čo bude ďalej s vašimi úsporami. Prinášame otázky a odpovede, ako čítať výpis a návratku od dôchodkovej spoločnosti.

V týchto dňoch približne 1,7 milióna sporiteľov dostalo výpis zo svojho dôchodkového účtu v druhom pilieri. Okrem odhadovanej výšky dôchodku je tam aj informácia o odporúčaných zmenách v sporení a o predvolenej investičnej stratégii. V tomto texte sa dozviete, či sa vás to týka alebo nie.

Odpoveď sa dozvedia tí, ktorí si dnes sporia v dlhopisových fondoch alebo ani nevedia, kde si v druhom pilieri sporia. Rovnako tí, ktorí sú v indexovom alebo akciovom fonde a pýtajú sa, či aj tak majú dôchodkovej spoločnosti do konca mája poslať návratku, že chcú byť v predvolenej investičnej stratégii.

„Dôchodková spoločnosť mi v liste píše, že nie som v predvolenej investičnej stratégii, čo môže mať negatívny vplyv na môj dôchodok. Ale ja si už predsa sporím v indexovom fonde,“ hovorí jeden zo sporiteľov.

V texte vysvetľujeme, ako treba čítať informáciu z výpisu o odhadovanom dôchodku z druhého piliera, upozorňujeme aj na to, že ministerstvo chce metodiku pre odhad budúcich penzií ešte zlepšiť.

Odpovedáme aj na otázku, prečo sporiteľ, ktorý menil pred koncom roka dôchodkovú spoločnosť, dostal dva výpisy s výrazne rozdielnou výškou odhadovaného dôchodku.

1. Čo radia odborníci, ktorí tvorili predvolenú investičnú stratégiu? Ako si mám sporiť v druhom pilieri podľa veku?

Podľa štátom odporúčaného sporenia by si ľudia do veku 50 rokov ma

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie