Denník N

Na zdražovaní potravín nezarábame, hovoria obchodníci po Ficovom útoku a ukazujú, že infláciu skôr brzdia, ako zvyšujú

Predseda Smeru Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predseda Smeru Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Predseda Smeru Robert Fico zaútočil na obchodníkov, že zdražovanie potravín zneužívajú na tvorbu vyšších ziskov. Vraví, že chce s nimi rokovať o obmedzení týchto ziskov.
  • Obchodníci reagujú, že to nie je pravda, že ceny potravín zvyšujú menej ako ich dodávatelia. 
  • Prípadná regulácia biznisu s potravinami by sa mohla premietnuť do ešte vyššej inflácie, čo sa udialo napríklad v Maďarsku.

Predseda Smeru Robert Fico tento týždeň vyhlásil, že táto vláda nevie riešiť drahé potraviny, že obchodným reťazcom prudko rastú zisky a on by to po svojom prípadnom vstupe do vlády vyriešil aj tým, že by im siahol na zisky.

„Obchodné reťazce klamú spotrebiteľa a veľmi jasne im chceme oznámiť, že budú musieť prejaviť mieru solidarity k tomuto štátu. S reťazcami je potrebné vážne rokovať a nastaviť rozumnú mieru ich zisku,“ povedal Fico.

Vývoj nákladov a výnosov obchodných reťazcov však ukazuje, že im zdražovanie potravín z profitov skôr uberá. Vyplýva to z dát, ktoré zverejnila na svojej piatkovej tlačovej konferencii iba deň po Ficových vyhláseniach Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje viaceré veľké siete predajní potravín Tesco, Lidl, Kaufland, Billa, Metro a Terno real estate s jeho predajňami Terno aj Kraj.

„Spájať nás s tým, že zneužívame zdražovanie na vyššie zárobky a že treba reťazce viac regulovať, je úplne scestné a aj nebezpečné nielen pre nás obchodníkov, ale aj pre spotrebiteľov,“ povedal pre Denník E predseda aliancie Martin Krajčovič.

Ako sa obchodníci bránia voči obvineniam, že zneužívajú zdražovanie

  • „Nákupné ceny od dodávateľov išli vlani členom našej asociácie v priemere hore až o skoro 17,5 percenta, no predajné ceny na pultoch obchodov sme my sami zvýšili len o 16,2 percenta. Naopak, my sami teda skôr tlmíme, ako zvyšujeme infláciu,“ hovorí Krajčovič. Rezervy na tlmenie rastu cien si podľa neho vytvárajú znižovaním nákladovosti prevádzky.
  • O vysokých ziskoch nemôže byť reč, lebo hospodárske výsledky budú známe najskôr o dva či tri mesiace.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Obchod

Robert Fico

Ekonomika

Teraz najčítanejšie