Denník N

Sme rodina chce právo na hotovosť v ústave, Slovákom však na nej záleží najmenej v eurozóne

Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto - TASR
Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto – TASR
  • Možnosť platiť v hotovosti je pre Slovákov najmenej podstatná v celej eurozóne, aj keď ju používajú podobne často ako ostatní, vyplýva z prieskumu Európskej centrálnej banky.
  • Sme rodina chce zakotviť právo na hotovosť v ústave, hoci ju centrálne banky eurozóny aj tak musia a plánujú udržiavať.
  • Slováci majú k peniazom špeciálny vzťah – sú lídrom v držbe hotovosti v rezerve, no tiež pri platení bezkontaktne. 

Sme rodina chce zakotviť právo na používanie hotovosti v ústave aj napriek tomu, že Slovákom na tom príliš nezáleží a ani Európska centrálna banka (ECB) sa papierové eurá nechystá nahradiť digitálnymi.

Podobne ako v iných krajinách eurozóny, aj na Slovensku hotovosť stále dominuje v obchodoch, platí sa ňou v šiestich prípadoch z desiatich. Minuloročný prieskum ECB však ukázal, že mať možnosť platiť fyzickými peniazmi je veľmi dôležitá len pre 17 percent Slovákov, čo je najmenej v menovom bloku.

Ak by si ľudia mohli vybrať zo všetkých spôsobov platenia, na Slovensku by platbu v bankovkách či minciach jednoznačne uprednostňovali len dvaja z desiatich opýtaných. Šiesti preferujú kartu, mobil alebo iný bezhotovostný spôsob a zvyšku je to jedno.

Navyše majú radi novinky. Vlani bolo Slovensko po Cypre druhou krajinou v eurozóne s najvyšším podielom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie