Denník N

Chystáte sa meniť strechu na dome? Na čo treba myslieť a ako si vybrať firmu, radí dlhoročný strechár

Ilustračné foto. Foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto. Foto N – Tomáš Hrivňák

Partiám, ktoré môžu nastúpiť už na druhý deň a ktoré raz robia murárčinu, potom maľujú, stierkujú, ukladajú dlažbu, ťahajú elektriku, aby potom vyliezli na strechu, by som sa vyhol, tvrdí cechmajster strechárov Miloslav Gál.

MILOSLAV GÁL (1968) je krajským cechmajstrom Cechu strechárov Slovenska a 32 rokov podniká v oblasti opráv a realizácie striech.

V rozhovore si okrem iného prečítate:

  • kedy treba meniť iba strešnú krytinu a kedy aj krov;
  • či je nutné moriť drevo na krov;
  • či si ako krytinu vybrať škridlu alebo plech;
  • ako si vybrať spoľahlivých majstrov a odlíšiť ich od fušerov;
  • kam sa posunuli ceny nových striech a ako dlho platia cenové ponuky;
  • či a ako platiť zálohu za materiál a prácu.

V akom mesiaci roka by mal záujemca o novú strechu na dome uvažovať o hľadaní vhodnej firmy?

Dnes je to už v zásade jedno, lebo strechy sa robia prakticky počas celého roka. Aj v zime. Treba sa tým však zaoberať v predstihu, lebo kvalitné partie strechárov majú zabezpečenú prácu na dlhé mesiace dopredu.

A myslieť treba aj na to, či zadávateľ bude potrebovať stavebné povolenie, čo chvíľu trvá. Napríklad v prípade zmeny pôvodného tvaru strechy. Ak ide len o jednoduchú rekonštrukciu, teda výmenu krytiny, stavebné povolenie netreba, stačí si splniť ohlasovaciu povinnosť na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade.

Povedzme, že som kúpil starý dom a je na ňom starý krov so starou škridlou. Voda mi tam však nezateká. Mal by som napriek tomu uvažovať o výmene strechy?

Rozhodovať by nemal laik. Odporúčam zavolať človeka, ktorý tomu rozumie. Ten sa vie pozrieť, v akom stave je strecha a koľko ešte môže vydržať bez problémov či s malými opravami. Ak však vidíte vypadnuté staré škridly alebo eternit, odporúčam výmenu urobiť čo najskôr. Z malej chybičky totiž vznikajú finančne veľmi nákladné problémy.

Konkrétne?

Cez jednu vypadnutú škridlu vám začne na povalu tiecť voda. Ak to tak necháte niekoľko rokov, urobí vám to strašné škody. To už nehovorím o tom, že na starých strechách býva nie jedna, ale množstvo vypadnutých, zvetraných či posunutých škridiel. Stačí vyjsť na povalu a pozrieť sa, na koľkých miestach vám bude presvitať denné svetlo. Do každej takejto medzery sa dostane aj voda.

Iným dôvodom na výmenu môže byť estetika – niekto si kúpi starý dom, ale strecha sa mu opticky nepáči, tak ju vymení, hoci by teoreticky mohla ostať. A častým dôvodom výmeny strechy je aj záujem majiteľa vybudovať podkrovie, teda ďalšie izby.

Čo krov?

Ani

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie