Denník N

Mnohí až na stretnutí zistia, ako ich vyšší úrok hypotéky zaťaží, hovorí hypotekárny špecialista (+ podcast)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Možno aj polovici žiadateľov o hypotéku dnes nevyjde taká, akú by chceli, alebo ich zaskočí výška splátky, a preto radšej zvažujú, že zostanú v prenájme, hovorí hypotekárny špecialista spoločnosti ProHypo Bruno Gábel.

Paradoxne, väčší úver dnes v niektorých bankách získate pri dlhšej viazanosti úroku. „Vysvetlenie zrejme je, že z nákladového hľadiska ste pre banku stabilnejším klientom,“ hovorí. Ľudia si však najčastejšie vyberajú trojročnú fixáciu úroku, hoci nie je výrazne lacnejšia ako päťročná.

Gábel v rozhovore ešte vraví:

  • či odporúča poistiť si hypotéku;
  • či odporúča mimoriadnu splátku hypotéky;
  • ako sa v praxi prejavilo sprísnenie hypoték pre ľudí nad 40 rokov;
  • kedy sa pri založení dvoch nehnuteľností dá tá druhá vyňať zo záložného práva.

Čo teraz hovoríte ľuďom, ktorí chcú požiadať o hypotéku? Na čo sa majú pripraviť?

Určite by sa mali pripraviť na zvýšené náklady spojené s hypotékou. Často ich výška mesačnej splátky prekvapí, ale pri kúpe nehnuteľnosti by to mali zobrať do úvahy.

Ak to porovnáme so situáciou spred roka, keď boli úrokové sadzby blízko jedného percenta, o koľko sa zvýšila mesačná splátka?

Splátka hypotéky za rok vyrástla takmer o 50 percent. Výška maximálne možnej hypotéky sa pri rovnakom príjme znížila zhruba o pätinu. Mnohí si až na stretnutí s hypotekárnym špecialistom uvedomia, na akú sumu mesačne ich vyjde vlastníctvo nehnuteľnosti. Časť klientov preto zvažuje, či pre nich nie je východiskom zostať radšej v nájme, pretože náklady sú už nižšie ako pri kúpe vlastného bývania.

Aká časť žiadateľov nedosiahne na hypotéku? 

Povedal by som

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie