Denník N

Graf dňa: Regulovaná cena plynu môže budúci rok klesnúť, bez nových kompenzácií si však domácnosti zaň aj tak priplatia

  • Vývoj na burze naznačuje, že ceny plynu by v roku 2024 mohli byť nižšie ako v súčasnosti.
  • Aj napriek poklesu si domácnosti od januára priplatia, keďže tento rok im ceny zastropovala vláda.

Burzová cena plynu sa od letných rekordov šesťnásobne prepadla a dnes sa pohybuje pod 50 eurami za megawatthodinu. Vývoj na energetických trhoch je taký priaznivý, že regulovaná cena plynu na rok 2024 vychádza zatiaľ lepšie ako na tento rok.

Maximálna cena plynu pre regulované subjekty sa počíta z priemeru burzových cien počas dvanásťmesačného referenčného obdobia, ktoré sa končí septembrom. Ceny platné od januára 2024 bude preto určovať vývoj na burze od októbra minulého roka do septembra 2024.

Ak by sa regulovaná cena plynu stanovila na základe vývoja za posledného päť a pol mesiaca, klesla by na zhruba 89 eur z dnešných 101, ukazuje Graf dňa. A to aj napriek tomu, že plyn sa od začiatku referenčného obdobia na rok 2024 v minulom októbri predáva drahšie ako v rovnakom časovom horizonte vlani. Dvanásťmesačný priemer totiž zahŕňa aj rekordné letné mesiace, keď cena plynu presahovala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie