Denník N

Lacnejšia elektrina na trhu sa premieta už aj do slovenských cien. No nie u všetkých dodávateľov rovnako

Vývoj cien elektriny na spotovom trhu
Vývoj cien elektriny na spotovom trhu
  • Cenníkové ceny elektriny sa dnes enormne líšia. Kým jeden dodávateľ účtuje 200 eur za megawatthodinu, druhý si vypýta aj 600 eur.
  • Výhodnejšie ceny majú tí dodávatelia, ktorí si nezaistili väčšie množstvo elektriny dopredu a teraz ju kupujú za lacnejšie spotové ceny. Podstupujú tým však väčšie riziko.
  • Na spotové ceny môžu prejsť aj zákazníci. Môžu tak urobiť po skončení platnosti svojej súčasnej zmluvy alebo pri ďalšej zmene cenníka.

Cena elektriny sa vrátila na úrovne pred vojnou a energetickou krízou, na slovenskej burze sa posledné týždne pohybuje okolo 150 eur za megawatthodinu. Napriek tomu niektoré podniky platia aj štvornásobok. Závisí to od toho, aký majú kontrakt a u ktorého dodávateľa.

Najmenej výhodné sú teraz cenníkové ceny. Platia ich podniky, ale aj štátne organizácie či samosprávy, ktoré majú ročný odber elektriny vyšší ako 30 megawatthodín. Koľko presne zaplatia za dodávku elektriny, záleží aj na tom, akú majú sadzbu a na aké napätie sú pripojení. Cenové rozpätie na trhu je však naozaj pestré, od 190 až po 600 eur za megawatthodinu.

Niektorí dodávatelia cenníky menia častejšie, niektorí zlacňujú iba minimálne a niektorí cenníky ani nezverejňujú. Dve rovnaké firmy s rovnakou zmluvou, ale u iného obchodníka preto môžu mať diametrálne odlišné ceny. Šéfka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová vysvetľuje, že je to v dôsledku rôznych obchodných stratégií každého dodávateľa.

Ten, kto nakúpil vopred, nakúpil drahšie. Naopak, dodávateľ, ktorý elektrinu nakupuje až teraz na spote, nakupuje lacnejšie, viac však riskuje.

Firmy, obce a samosprávy, ktoré majú cenníkové ceny a sú pre nich pridrahé, môžu buď kontaktovať svojho dodávateľa a snažiť sa dohodnúť na inej forme kontraktu, napríklad prejsť na spotové ceny. Môžu takisto zmluvu rozviazať pri najbližšej zmene cenníka a prejsť k inému dodávateľovi, ktorý im vie ponúknuť lacnejšiu elektrinu. V neposlednom rade by mal každý odberateľ v neregulovanom segmente využiť kompenzácie na energie od štátu.

Lacné automaticky neznamená dobré

Napríklad zákazník so zmluvou v SSE bude platiť niečo medzi 369 až 605 eur za megawatthodinu, zatiaľ čo firma, ktorá odoberá elektrinu od SPP, dostane cenu od 250 do 280 eur.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie