Denník N

Je to aj reakcia na konkurenciu, hovorí o možnosti investovať do ETF fondov bankár Slovenskej sporiteľne

Foto - SLSP
Foto – SLSP

Slovenská sporiteľňa ako jediná banka na Slovensku začala klientom ponúkať pravidelné investovanie do ETF fondov priamo cez bankovú aplikáciu. V porovnaní s klasickými podielovými fondmi sú lacnejšie a pri viac ako ročnom investovaní nepodliehajú výnosy z nich dani z príjmu.

Sú to hlavné výhody, na ktoré investorov lákajú obchodníci s cennými papiermi a finanční sprostredkovatelia. Tvoria protiváhu bankám, ktoré na svojich pobočkách predávajú hlavne drahšie aktívne riadené podielové fondy prevažne vlastnej bankovej skupiny.

Šéf oddelenia treasury a investičnej divízie v Slovenskej sporiteľni Peter Augustín v rozhovore vysvetľuje:

  • že nová ponuka nie je len reakciou na konkurenciu obchodníkov s cennými papiermi, ktorých ponuku predávajú finanční sprostredkovatelia;
  • prečo pravidelné investovanie do ETF fondov zatiaľ nenapodobnila žiadna iná banka;
  • prečo ľudia pri investovaní viac veria sprostredkovateľovi;
  • čo robí Slovenská sporiteľňa, aby odlivu úspor klientov zabránila,
  • a ako vníma krach americkej Silicon Valley Bank a riziká investorov v čase ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb centrálnych bánk.

Koncom minulého týždňa skrachovala americká Silicon Valley Bank, je to najväčší krach banky od krízy v roku 2008. Ako túto správu vnímate? 

Je to šestnásta najväčšia banka v USA, takže to určite neberiem na ľahkú váhu. Zamýšľame sa nad možnými následkami na finančný trh, na klientov bánk. No zatiaľ nemám pocit, že je to systémový problém, ako to bolo v roku 2008 s globálnym presahom na celosvetové finančné trhy. Skôr ide o nesprávne riadenie likvidity tejto inštitúcie v kontexte prudkého nárastu sadzieb (schopnosti banky plniť svoje záväzky voči vkladateľom – pozn. E).

Po minulom týždni je zrejmé, že americký Fed bude zvyšovať úrokové sadzby viac, ako sa očakávalo, a aj Európska centrálna banka môže ešte viac sprísniť svoju politiku. Čo to znamená pre investorov? 

Dnes už sú očakávania silno zapracované v sadzbách, investori s rastom počítajú. Guvernér Fedu Jerome Powell na tlačovke minulý týždeň hovoril, že sadzby by mali ešte ďalej rásť a nečaká rýchle zastavenie rastového cyklu. Interpretácie sú rôzne. Okrem posilnenia amerického dolára to vyvolalo očakávania, že sadzby porastú aj v eurozóne. Ja osobne sa prikláňam k tomu, že vrchol sadzieb sme ešte nevideli.

Takže akciový trh si bude hľadať ešte nižšie dno? Ako hlboko ho vidíte?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie