Denník N

Graf dňa: Americký Fed po krachu SVB zvoľní tempo zvyšovania úrokov, ukazuje dianie na trhoch

  • Investori očakávajú, že Fed po páde Silicon Valley Bank nezdvihne úrokové sadzby tak agresívne, ako predtým avizoval.
  • Vidina nižších sadzieb pomohla akciám, oslabila dolár.

Experti nepredpokladajú, že krach dôležitej banky pre startupový sektor vyústi do globálnej finančnej krízy, ako to bolo v prípade bankrotu Lehman Brothers v roku 2008. Neistota však stačila na to, aby investorov presvedčila, že centrálna banka sa so zvyšovaním úrokových sadzieb nebude tak ponáhľať, čo si odniesol americký dolár.

Problémy Silicon Valley Bank, 12. najväčšej banky v USA, naplno vypukli minulý týždeň, keď z nej hromadne začali klienti – do veľkej miery koncentrovaní zo sektoru startupov – vyberať vklady. Cez víkend krachla aj ďalšia banka v krajine, Signature Bank, a regulátori prijali viacero opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy do zvyšku finančného trhu.

Americký dolár sa v pondelok oslabil o skoro jedno percento na 1,075 za euro a voči spoločnej európskej mene je na tom horšie než na začiatku roka, ukazuje Graf dňa. Za pohybom sú očakávania, že Fed nebude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Investovanie a úvery

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie