Denník N

Európske banky sú odolné, ale menšie otrasy prísť môžu, hovoria po krachu SVB ekonómovia Pástor, Šuster a Kahanec

Ekonómovia Ľuboš Pástor, Martin Šuster a Martin Kahanec Foto N - Tomáš Benedikovič, koláž N
Ekonómovia Ľuboš Pástor, Martin Šuster a Martin Kahanec Foto N – Tomáš Benedikovič, koláž N

Pád kalifornskej banky Silicon Valley Bank pripomenul veľkú finančnú krízu, ktorú v roku 2008 naštartoval bankrot Lehman Brothers.

Banka neustála rast úrokových sadzieb, ktorý prudko znížil cenu predtým nakúpených dlhopisov, a zvýšené výbery startupových klientov, ktorí potrebovali peniaze, lebo ich výrazne zasiahla inflácia. Do problémov sa dostali aj banky Silvergate a Signature, ktoré sa zameriavali na podobnú klientelu.

V roku 2008 sa finančné inštitúcie dostali do problémov najmä preto, že vlastnili cenné papiere kryté pochybnými hypotékami. Problémy narástli, keď sa začali zvyšovať úroky a spľasla realitná bublina.

Troch ekonómov sme sa opýtali:

Môžu podľa vás problémy americkej Silicon Valley Bank naštartovať ďalšiu globálnu finančnú krízu? Existujú tu paralely s rokom 2008 alebo sú obavy zbytočné? Môžu na to doplatiť európske banky, ktorých akcie na problémy v USA reagujú poklesom? Sú na takéto otrasy pripravené?

Odpovedali ekonóm Ľuboš Pástor z Chicagskej univerzity, Martin Šuster z rozpočtovej rady a Martin Kahanec zo Stredoeurópskej univerzity vo Viedni.

Najprv stručný výber odpovedí:

„Nejaké otrasy tu ešte v najbližších mesiacoch takmer určite budú, aj v Amerike, aj v Európe. Veľké európske banky sú však regulované podstatne prísnejšie ako regionálne americké banky typu SVB. … V tejto chvíli nie je žiaden dôvod na obavy o zdravie našich bánk.“ (Ľuboš Pástor)

„V Európe sme, čo sa týka regulácie, na tom lepšie, posledných dvanásť rokov sa regulácia pre bankový sektor zlepšovala – tak pre malé, ako aj pre veľké banky. Rozdiel

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie