Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Silicon Valley Bank ako Lehman Brothers alebo je dnes všetko inak?

Vchod do Silicon Valley Bank v Santa Clare. Foto - TASR/AP
Vchod do Silicon Valley Bank v Santa Clare. Foto – TASR/AP

Autor je bývalý minister financií

Koncom minulého týždňa skrachovala dvanásta najväčšia americká banka Silicon Valley Bank (SVB), a že išlo o veľkú vec, bolo evidentné aj z toho, ako rýchlo a razantne už cez víkend zareagovala americká centrálna banka (Fed), ako aj z toho, že situáciu upokojoval verejným vyhlásením aj samotný americký prezident Joe Biden.

Čo sa teda stalo, prečo sa to stalo, aké sú podobnosti a odlišnosti s Lehman Brothers a rokom 2008 a najmä čo sa dá očakávať do budúcna?

Stalo sa to, že SVB skrachovala, pretože nemala dosť likvidity, aby zvládla run na banku, teda nápor vkladateľov, ktorí si chceli z banky vybrať svoje peniaze. Na rozdiel od Lehman Brothers však SVB neinvestovala peniaze svojich vkladateľov do toxických aktív alebo zlých úverov. Len doplatila na to, že mala veľa veľkých vkladateľov s vkladmi vysoko nad limit poistenia vkladov (v USA 250-tisíc dolárov) a zároveň došlo od začiatku roka 2022 pre rast úrokových sadzieb k poklesu cien investičných cenných papierov, do ktorých banka (ako aj iné banky) tieto vklady investovala. Pri rune na banku musela predávať tieto cenné papiere so stratou a stala sa nelikvidnou. Keď sa pokúsila získať nový kapitál, bol to len nový signál pre vkladateľov, že z banky treba utekať, a to ju dorazilo.

Rýchla a razantná reakcia Fedu (ako aj angažovanosť prezidenta Bidena) jasne ukazujú, že tu nejde len o problém jednej banky alebo zopár bánk, ale o dôležitý systémový problém.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie