Denník N

Na krach SVB sa do pár týždňov zabudne a bude to len malá epizódka, hovorí ekonóm Baláž (+ podcast)

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Problém americkej Silicon Valley Bank (SVB) vznikol tak, že jej klienti – startupy začali z banky vyťahovať peniaze, pretože sa už nevedeli lacno refinancovať, hovorí ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Vraví, že keď bol covid, tak nielen v Spojených štátoch, ale aj v Európskej únii dostali banky trochu voľnejšie ruky, aby mohli ďalej požičiavať peniaze. Otázka je, prečo neskôr americký Fed už nezvýšil požiadavku na povinné minimálne rezervy z nula percent na rozumnejšiu hranicu.

Baláž nepredpokladá, že by pád troch menších amerických bánk – okrem SVB aj ďalších kalifornských bánk Silvergate a Signature – bol zárodkom vzniku obdobnej finančnej krízy, ako bola v roku 2008. „Pokiaľ sú zdravé veľké banky, potom naozaj nie je dôvod na paniku.“

Americká Silicon Valley Bank financovala najmä technologické startupy. Prečo jej obchodný model prestal fungovať a skrachovala?

Asi preto, lebo sa naozaj končí obdobie lacných peňazí, keď si prakticky hocikto mohol za nulový úrok požičať hocikoľko peňazí. Mnohé startupy a nové technologické spoločnosti pocítili nedostatok peňazí, a preto začali vyťahovať svoje vklady, ktoré mali v Silicon Valley Bank. Veľmi podobná je aj história Signature Bank, ktorá sa profilovala ako veľký úverový dom pre kryptoodvetvie. Aj kryptospoločnosti majú oveľa menej peňazí ako kedysi, a preto musia siahnuť na úspory. Takže aj v Signature Bank došlo k veľkému úbytku vkladov, a preto sa dostala do problémov.

Celé to minulý týždeň odštartovali problémy kalifornskej banky Silvergate. Je aj tam ten scenár podobný?

Áno. Išlo o banky, ktoré požičiavali peniaze špecifickým klientom, ako sú startupy či kryptoodvetvie. Boli to veľmi rizikoví klienti, ktorí mali počas politiky lacných peňazí dobrý prístup k peniazom a teraz už nemajú.

Problém SVB spôsobilo zrejme to, že vlastnila veľa dlhodobých štátnych dlhopisov, inak kvalitných cenných papierov, ktorých cena však po náraste úrokov prudko klesla, takže ich predala nevýhodne, a to, že mala veľa nepoistených vkladov. Toto nikomu neprekážalo?

Začnime najprv nepoistenými vkladmi. Aj u nás existuje Fond na ochranu vkladov, pretože aj nám na prelome tisícročí skrachovali banky. V Spojených štátoch amerických platí klauzula, že sa poisťujú vklady do výšky 250-tisíc dolárov. Peniaze, ktoré tam mali technologické spoločnosti, boli oveľa väčšie. To sú tie nepoistené vklady. Vedeli, že za také peniaze im nemôže nikto ručiť.

Čo sa týka druhého dôvodu, každá banka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Banky a poisťovne

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie