Denník N

Investor, ktorý dáva v Tornali pri výrobe laserov prácu 300 ľuďom, získal vládny stimul na ďalší rozvoj

Rezacie lasery na plechy firmy LVD Group Foto - LVD Group
Rezacie lasery na plechy firmy LVD Group Foto – LVD Group
  • Kľúčový investor nezamestnanosťou sužovanej Tornale sa chystá na rozšírenie výroby laserových rezacích prístrojov.
  • Belgická LVD Group na to v stredu získala aj vládne daňové úľavy vo výške skoro 900-tisíc eur.
  • Investor je svetovým lídrom vývoja a výroby technológií na opracovanie plechov.

Belgickí špecialisti na technológie pre opracovanie plechov zo skupiny LVD Group prišli do Tornale na juhu stredného Slovenska investovať už koncom roku 1996 a dodnes patria medzi kľúčové podniky nezamestnanosťou sužovaného regiónu. Teraz sa ich tamojšia dcéra LVD S3 chystá na expanziu, ktorú v stredu podporila aj slovenská vláda.

Podnik dnes zamestnáva vyše 300 ľudí a jeho ročné tržby siahajú k 50 miliónom. Kabinet mu na návrh ministerstva hospodárstva pridelil investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov vo výške 868-tisíc eur. Presne v takej výške ako si investor aj pôvodne pýtal. Pri niektorých iných projektoch vláda žiadateľom ich nároky aj kráti.

Tornaľa, ktorá je historicky známa skôr výrobou odevov, však leží v okrese Revúca, ktorý patrí do prvej šestky slovenských okresov s najvyššou nezamestnanosťou. A rovnako do tejto skupiny patria aj dva s ním bezprostredne susediace okresy Rimavský Sobota a Rožňava.

Nová investícia Belgičanov je pre Slovensko o to dôležitejšia, že ju smerujú do výroby svojich najnovších laserových prístrojov na rezanie plechov. Lasery v Tornali vyrábalo LVD popri dierkovacích a ohraňovacích lisoch aj doteraz, no ich nové produkty budú ešte modernejšie a výkonnejšie.

Skupina je celosvetovým lídrom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie