Denník N

Zásoby plynu spolu s LNG sú také veľké, že ďalšiu zimu môže pokaziť iba mimoriadna udalosť

LNG terminál vo Wilhelmshavene v Nemecku. Foto - TASR/AP
LNG terminál vo Wilhelmshavene v Nemecku. Foto – TASR/AP

Európe sa podarilo rýchlo nahradiť až tri štvrtiny ruského zemného plynu, ktorý tečie potrubím, dodávkami skvapalneného plynu. Pred katastrofickým scenárom Európanov zachránil aj pokles spotreby, ku ktorému prispela aj nezvyčajne teplá zima. V súhre okolností však veľkú úlohu zohral práve masívny nárast dovozu LNG.

Únia musela zaplatiť vysokú cenu, aby presmerovala tankery, ktoré sa pôvodne plavili do Ázie. Pomohol jej aj pokles dopytu v Číne.

Dnes však čínska ekonomika ožíva a Európa bude musieť zaujať novú pozíciu na svetovom trhu, kde dopyt po LNG narastá.

Situácia na veľkoobchodnom trhu je zatiaľ priaznivá. Ceny na nasledujúce mesiace aj na rok 2024 sú približne polovičné oproti priemeru za minulý rok. Zdá sa, že obchodníci s plynom predpokladajú, že ho bude dostatok.

V tomto článku sa dozviete:

  • že Rusko je druhým najväčším dodávateľom LNG do EÚ;
  • že Európa si môže brať príklad zo Slovenska, ale aj z Číny;
  • ako sa zásobuje Slovensko, ktoré nemá more;
  • ako môže Únia vzdorovať konkurencii.

LNG môže v budúcnosti tvoriť až polovicu dovezeného plynu

Pred vojnou proti Ukrajine do Európy prichádzalo v priemere asi 1,4 miliardy metrov kubických skvapalneného plynu týždenne. V roku 2022 to bolo takmer raz toľko.

Zdvojnásobil sa aj podiel LNG na celkovom importe, ktorý zahŕňa aj potrubný plyn – z 20 na 40 percent. Analytik think-thanku Bruegel Giovanni Sgaravatti predpovedá, že podiel LNG bude v najbližších dvoch rokoch oscilovať medzi 40 až 50 percentami celkového dovozu.

Minulý rok bola Európa schopná pripraviť sa na zimu aj napriek tomu, že dodávky potrubného plynu z Ruska výrazne klesli. Kým v roku 2021 Gazprom bežne dodal viac ako tri miliardy kubíkov týždenne, zhruba od jesene 2022 je to už len okolo 500 miliónov týždenne. V auguste sa totiž úplne zastavili toky cez Nord Stream, pričom Vladimir Putin ešte v máji vypol aj poľskú trasu Jamal. Cez Ukrajinu do Európy prichádza asi štvrtina toho čo predtým a cez potrubie Turkstream zhruba rovnako.

Aj napriek výpadku ruskej suroviny to vyzerá tak, že plynu bude v Európe najbližšiu zimu dostatok. Dokazujú to aj ceny na trhu, na holandskej burze TTF stojí plyn s dodaním v nasledujúcich mesiacoch či kvartáloch pod 50 eur za megawatthodinu, čo je menej ako pred vojnou. Približne na takejto úrovni sa stabilizovali aj ceny plynu s dodávkou v roku 2024, ktoré od decembra postupne klesajú.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie