Denník N

V piatok prepukla panika a firmy nevedeli, či bude na pondelkové výplaty. Slovák s účtom v SVB opisuje okolnosti pádu banky

Jakub Jurovych. Zdroj - Deepnote
Jakub Jurovych. Zdroj – Deepnote

Vošli sme do internetbankingu, zadali príkaz na platbu a zistili sme, že internetové bankovníctvo spadlo, hovorí Slovák Jakub Jurovych o krachu Silicon Valley Bank. Medzi klientov americkej banky patril aj startup, ktorému šéfuje. 

V skrachovanej Silicon Valley Bank (SVB) má účet aj slovenská firma Deepnote, ktorá vyvíja úspešný softvér pre programátorov. Jej riaditeľ Jakub Jurovych v rozhovore vysvetľuje postavenie banky v americkom startupovom biznise a svoj zážitok z takzvaného behu na banku (v angličtine bank run – poznámka red.), ktorý koncom minulého týždňa položil SVB.

Na SVB sa spoliehala skoro polovica startupov v slávnom kalifornskom Silicon Valley. Banka vyhlásila bankrot, pretože firmy zo svojich účtov naraz vybrali 40 miliárd dolárov a SVB ich už nedokázala vyplácať.

Aký vzťah mala SVB k startupovej komunite v Sillicon Valley? 

Názov evokuje, že je to banka pre Silicon Valley. Ich riaditeľstvo je v Santa Clare, čo je centrum Silicon Valley, nie na východnom pobreží ako J.P. Morgan a iné veľké banky. SVB bola k startupom blízko nielen fyzicky, ale identifikovala aj ich špecifické potreby. Keď človek v minulosti prišiel do tradičnej banky a povedal, že má firmu, s ktorou vyvíja high-tech produkt, a aj keď nemá tržby, má sto zamestnancov a potrebuje účet, kde si uloží desiatky miliónov dolárov, normálna banka sa naňho pozrela ako na podvodníka.

Aj veľké banky sa už startupom prispôsobujú, no SVB historicky lepšie rozumela, že vyvíjate valídny produkt a máte špeciálne potreby, ako napríklad to, že prvých pár rokov peniaze od investorov iba sedia na účte a vy nepoužívate pôžičky a iné bankové produkty.

Kedy ste si tam zakladali účet a ako ste sa k banke dostali? 

Účet sme otvorili v roku 2019. V SVB má účet zhruba polovica startupov v Silicon Valley, takže sme vedeli, že tá banka existuje, a považovali sme ju za základnú, štandardnú možnosť pre bankovníctvo. Okrem toho, keď v USA zakladáte firmu, robíte to cez online službu. My sme sa pri tom spoľahli na Stripe Atlas, čo je firma, ktorá je integrovaná v SVB. Takže keď si založíte firmu, ešte v ten deň máte účet aj v SVB.

Organizovala banka nejaké spoločenské akcie, kde si s firmami vytvárala vzťah?

Áno. Bol som na dvoch akciách

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Firmy

Rozhovory

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie