Denník N

Za zápis staršieho auta si od júla priplatíte. Ale menej, ako to predtým schválili poslanci

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Registráciu kúpeného alebo dovezeného staršieho auta neodkladajte.
  • Novela zákona síce poplatky znižuje, ale aj tak budú vyššie, ako keby ste auto na polícii zapísali dnes.
  • Poplatok závisí od výkonu auta a jeho emisnej triedy.

Poplatky za registráciu áut od júla porastú menej. Parlament schválil novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorú predložil poslanec Peter Kremský (OĽaNO). Tým opravili návrh na zvýšenie poplatkov, ktorý presadila ešte v decembri strana SaS v nepriamej novele zákona o dani z osobitnej stavby.

Poplatky mali byť podľa pôvodnej tabuľky v rozpätí od 33 do 3 900 eur. Napríklad za auto vyrobené do roku 2018, ktoré má výkon 200 kW, sa malo platiť 570 eur. No ak malo toto auto emisnú normu Euro 1, poplatok by bol až 1 900 eur.

Príčinou zásadného nárastu bol nový výpočet registračného poplatku. Podľa návrhu SaS sa už nemalo brať do úvahy kritérium veku, ktoré v minulosti znižovalo platby za staršie autá. Do výpočtu mal vstupovať len koeficient emisnej normy a výkon motora. Výhodné to bolo pre nové a silné autá, no poplatok za tie staršie a vysokovýkonné mohol byť v niektorých prípadoch dokonca vyšší ako zostatková cena auta.

Za staršie stále viac

Poplatok sa na polícii platí vtedy, keď sa auto registruje prvý raz, ale aj vtedy, keď prechádza na nového majiteľa. Aj dnes platí, že ak si kúpite nové a silné auto, platíte vysoký správny poplatok. Postupne s vekom auta a jeho nižšou hodnotou sa poplatok znižuje. Tak sú nastavené koeficienty, ktorými sa násobí sadzba poplatku.

Ak by po

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie