Denník N

Kaliňák rozbieha rekordný nákup pištolí, favoriti sú vopred známi

Nákup policajných pištolí sa už niekoľkokrát odložil. Moderné zbrane dostali len niektoré zásahové útvary. FOTO: Ministerstvo vnútra
Nákup policajných pištolí sa už niekoľkokrát odložil. Moderné zbrane dostali len niektoré zásahové útvary. FOTO: Ministerstvo vnútra

Minister chce v jednom balíku kúpiť pištole pre políciu, colníkov, väzenskú stráž i armádu. Najväčšie šance majú Česká zbrojovka a Glock, uspieť môžu aj naraz.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodol, že nebude trocháriť. Jeho úradníci pripravujú najväčší tender na nákup pištolí od vzniku samostatného Slovenska.

V jednom balíku chcú obstarať zbrane pre takmer všetky ozbrojené zložky štátu: políciu, armádu, colníkov i Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Spolu môže ísť až o 49-tisíc pištolí. „To je maximálny objem, ktorý by sme mohli nakúpiť,“ povedal Kaliňák.

V najbližšom čase má ministerstvo vyhlásiť takzvané predbežné oznámenie. Po ňom bude nasledovať samotná súťaž.

„Trvať by mala dva až tri mesiace. Počas jari by sme teda mohli mať výsledok,“ dodáva minister vnútra.

Tvrdí, že vysúťažená cena jednej pištole by sa mohla pohybovať na úrovni 300 eur, čo je menej než na bežnom trhu. Zákazka by tak vyšla na bezmála 15 miliónov eur.

K tomu však treba pripočítať ešte dodávky puzdier a iného príslušenstva, ktoré môžu stáť ďalšie stovky tisíc až milióny eur.

Dvaja víťazi

Kaliňák bol ešte na jeseň rozhodnutý, že vyhlási tender len pre políciu, ktorá sama potrebuje zhruba 23-tisíc pištolí.

Väčšina policajtov totiž za opaskom stále nosí zastarané československé pištole CZ 82. Majú nevyhovujúci kaliber a v mnohých prípadoch sú už úplne „vystrieľané“. „Nové pištole skutočne treba, o tom nie je žiadny spor,“ súhlasí exminister vnútra Daniel Lipšic (Nova).

Nakoniec však Kaliňák dospel k názoru, že keď už sa má súťažiť, bude sa súťažiť vo veľkom. A rozhodol sa obstarať pištole aj pre ďalšie ozbrojené zložky vrátane armády, ktorá potrebuje 16-tisíc kusov. „Áno, aj rezort obrany si môže siahnuť do nášho košíka,“ potvrdzuje Kaliňák.

Okrem toho prišiel minister aj s ďalším nápadom – neurobí jeden tender, ale dva. Od uchádzačov tak bude chcieť ponuky na „služobnú pištoľ“ a na „zásahovú pištoľ“. „Predpokladám, že každý z týchto tendrov vyhrá iná firma, budeme mať teda dvoch víťazov,“ dodáva Kaliňák.

Rozdiel medzi takýmito pištoľami spočíva vo vonkajšej poistke, ktorá bráni, aby došlo k samovoľnému výstrelu. Majú ju len služobné zbrane.

Podľa ministerstva sú pištole s poistkou vhodné napríklad pre vyšetrovateľov, dopravných policajtov a ďalšie zložky, ktoré nezvyknú zbraň často používať.

Zbrane bez poistky majú dostať špeciálne jednotky, poriadková polícia a ďalší. „Skúsení strelci sa zaobídu aj bez poistky,“ hovorí minister.

Jasní favoriti

Po celom svete je možné nájsť desiatky výrobcov pištolí najrôznejších druhov: Walther, Beretta, Colt, Heckler & Koch, SigSauer, Smith & Wesson a ďalší. V prípade slovenského tendra sú však pravdepodobní víťazi už vopred známi.

Kaliňák sa totiž netají sympatiami k pištoliam rakúskeho Glocku a Českej zbrojovky Uherský Brod. „Keď sa rozhliadnete, zistíte, že Glock i „čezeta“ ponúkajú najlepší pomer cena – výkon,“ hovorí.

Každá z týchto dvoch firiem vyrába trochu iný typ zbraní – Česká zbrojovka má pištole s vonkajšou poistkou, Glock bez nej. Z Kaliňákovej zákazky sa tak môžu tešiť obe zbrojovky.

P-09 Duty je najnovšou služobnou pištoľou Českej zbrojovky (FOTO: CZUB)
P-09 Duty je najnovšou služobnou pištoľou Českej zbrojovky. FOTO- CZUB

Obe firmy patria medzi najvýznamnejších európskych výrobcov ručných zbraní – Glock je dokonca najväčší výrobca pištolí na svete.

Ich manažéri už prejavili záujem. „Naše zbrane majú v slovenskej polícii i armáde dlhú tradíciu. Radi by sme ministerstvu ponúkli niektorý z našich posledných typov,“ povedal nedávno viceprezident Českej zbrojovky Radek Hauerland.

Glock aj zbrojovka z Uherského Brodu môžu navyše počítať s ďalšou výhodou. Kaliňák chce totiž do súťažných podmienok napísať, že prednosť dostanú firmy, ktoré sľúbia, že na Slovensku vytvoria pracovné miesta.

Jednou z rakúskych pištolí, určených pre políciu je Glock 19 (FOTO: Wikipedia)
Jednou z rakúskych pištolí, ktoré sú určené pre políciu, je Glock 19. FOTO – Wikipedia

Česká zbrojovka už vlani otvorila prevádzku v priestoroch Vojenského opravárenského podniku Nováky. A zástupcovia Glocku oznámili, že majú niekde na území Bratislavy montážny závod, ale nikomu z verejnosti ho zatiaľ neukázali.

Kaliňák však zdôrazňuje, že kritérium pracovných miest nemusí byť ušité na mieru len pre Čechov a Rakúšanov. „Výroba pištolí nie je jadrová fyzika. Aj iné zbrojovky sa môžu rozhodnúť otvoriť si u nás montážnu dielňu,“ hovorí minister.

Nepohodlný Kuracina

Do celého vyzbrojovania však chce prehovoriť ešte jeden hráč – konštruktér Jaroslav Kuracina so svojou firmou Grand Power, ktorá má blízko Banskej Bystrice závod na ručné zbrane. Začiatkom januára ponúkol Kaliňákovi svoje pištole za cenu do 300 eur bez DPH.

„Sme spoločnosť so slovenským kapitálom a know-how. Vyrábame výlučne na Slovensku, zamestnávame viac než sto ľudí, ktorých odvody a dane smerujú do národného hospodárstva,“ napísal ministerstvu.

P1 je jednou zo služobných pištolí slovenského výrobcu (FOTO: Grand Power)
P1 je jednou zo služobných pištolí slovenského výrobcu. FOTO – Grand Power

Lenže s Kuracinom má Kaliňák problém. Vyčíta mu, že sympatizuje s krajne pravicovým županom Marianom Kotlebom a že zvykne deklarovať iný počet vyrobených pištolí, než je realita. „Ako partner pôsobí neseriózne,“ hovorí Kaliňák.

Slovenského konštruktéra sa, naopak, zastáva Kaliňákov predchodca Daniel Lipšic. „Ak by splnil technické kritériá, tak zákon neumožňuje diskriminovať ho len pre jeho názory,“ hovorí Lipšic.

Súťaž nesúťaž

Kuracina sa hlásil aj do prvého tendra na pištole, ktorý pred štyrmi rokmi vyhlásil ešte minister Lipšic. Jeho priebeh však napadol na Úrade pre verejné obstarávanie, čo nakoniec prispelo k tomu, že sa súťaž nedokončila.

Súčasný minister má však už vymyslené riešenie aj pre prípad, ak by sa podobný scenár mal zopakovať. „Nechceme sa dostať do situácie, že niektorý uchádzač bude robiť problémy v duchu hesla: keď mne zdochne koza, nech zdochne aj susedovi,“ hovorí Kaliňák.

Naznačil, že je preto pripravený separátne rokovať priamo s Glockom aj Českou zbrojovkou. „Prezbrojovanie polície trvá už sedem rokov a nemôžeme viac čakať. Chceme byť preto pripravení na všetky alternatívy,“ hovorí minister.

Súťaže by v takomto prípade podľa Kaliňáka slúžili len na to, aby ministerstvo získalo prehľad o cenách. „Vďaka súťaži sa stlačí cena a zistíme, čo sú nám výrobcovia ochotní ponúknuť. S tým môžeme ísť do ďalších rokovaní,“ vysvetľuje.

Pomoc kolegovi

Celý nákup má navyše ešte jeden rozmer.

Kaliňák svojimi tendrami môže pomôcť kolegovi z ministerstva obrany Martinovi Glváčovi vyriešiť starosti s jeho vlastnými zákazkami.

Glváč nedávno uzavrel s Českou zbrojovkou kontrakt na útočné pušky – bez súťaže a v úplnej tichosti. Opoziční poslanci naprieč všetkými stranami to označili za podvod a ministra verejne kritizovali.

Súčasťou tohto nákupu mali byť pritom aj dodávky pištolí, ktoré minister Glváč nakoniec poprel.

Vojakom však nové pištole chýbajú. Ak by sa teda Glváč pridal k zákazke ministerstva vnútra, mohol by získať moderné české pištole a zároveň by si ušetril ďalší nákup bez súťaže.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie