Denník N

Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov

Investovanie prináša George, internetbanking Slovenskej sporiteľne, ako ďalšiu inováciu budúcnosti.

George a investovanie idú k sebe. Pravidelné investovanie priniesol už v minulosti ako jedna z prvých apiek priamo cez mobil. A teraz získal ďalšie bankové prvenstvo v digitálnych inováciách – do čoraz obľúbenejších ETF fondov už môžete pravidelne investovať. Môže tak urobiť viac ako 1,2 milióna ľudí, ktorí ho na Slovensku používajú. A používajú najlepšiu slovenskú bankovú aplikáciu, keď George nedávno získal cenu Top App Award od spoločnosti Byzkids.

Obľúbenosť investovania rastie

Slováci sú v investovaní čoraz skúsenejší. Kým v roku 2018 investoval do fondov, cenných papierov či dlhopisov len 21 % Slovákov, vlani to bolo už takmer 30 %. „Investovanie do ETF fondov je určené skôr pre skúsenejších investorov. Ideálne je kombinovať rôzne typy investícií , pasívne nástroje ako ETF s aktívne riadenými podielovými fondmi rôzneho charakteru doplnené priamo dlhopismi či akciami. To všetko závisí od skúseností investora. Pravidelné investovanie môžete dopĺňať jednorazovým. Napríklad, ak dostanete odmeny v práci, vyhráte určitú sumu alebo zdedíte peniaze, je dobré, ak časť z nich môžete posunúť na investičný účet,“ hovorí Monika Pálová, odborníčka na investovanie v Slovenskej sporiteľni.

Pasívna verzus aktívna správa

Hlavný rozdiel medzi ETF a podielovými fondmi je v ich správe. Spravidla platí, že každý podielový fond má svojho manažéra, ktorý ho riadi. Ide teda o aktívnu správu. ETF fondy sú však väčšinou riadené pasívne – kopírujú vývoj vybraných indexov. S nimi nemá skúsenosti ešte veľa Slovákov, ak investujeme do fondov, skôr si vyberáme známejšie podielové. A kým vo svete už objem investovaných peňazí do ETF fondov pomaly dobieha objem v podielových fondoch, na Slovensku si na tento medzník ešte chvíľu počkáme.

Minimálna výška pravidelnej investície je 50 eur a maximálna 5-tisíc. Poplatok pri nakúpe je 0,5 % a v Georgeovi si môžete zatiaľ vybrať z dvoch možností – iShares Core MSCI World, ktorý kopíruje index svetových akcií, a iShares S&P 500 EUR Hedged, ktorý kopíruje index najlepších amerických akcií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie