Denník N

Graf dňa: Problém, ktorý položil SVB, majú aj ďalšie americké banky, pre vyššie úroky prišli o 2 bilióny dolárov

  • Až desatine amerických bánk hrozí ešte väčší pokles hodnoty aktív, aký zasiahol skrachovanú Silicon Valley Bank, odhadujú americkí ekonómovia.
  • Bankám ublížilo zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré papierovo znížilo hodnotu štátnych cenných papierov v ich držbe. 

Minulotýždňový krach americkej Silicon Valley Bank (SVB) rozkýval finančné trhy aj napriek tomu, že domáci regulátori rýchlo zasiahli, aby sa nákaza nešírila ďalej do finančného sektora. Podobný problém, aký položil 16. najväčšiu banku v USA, má však mnoho jej konkurentov. Je ním portfólio štátnych cenných dlhopisov, ktoré po zvýšení úrokových sadzieb stratili na hodnote.

SVB, ktorá bola aktívna najmä v startupovom svete, sa dostala do problémov potom, ako z nej začali klienti vyberať vklady. Banka v posledných rokoch prudko rástla a vklady od klientov do veľkej miery investovala do štátnych dlhopisov, ktoré sú síce bezpečné, ale ich trhová hodnota sa mení, keď sa hýbu úrokové sadzby. SVB zo začiatku dokázala čoraz väčšie výbery vyplatiť za cenu výpredaja dlhopisov so stratou. Neskôr vyplácanie zastavila a všetko vyriešil až zásah štátu, ktorý sa zaručil za všetky vklady.

Ak by sa aktíva amerických bánk ocenili trhovými cenami, desatine finančných inštitúcií by klesla hodnota aktív viac, než to bolo v prípade SVB, kde bol medziročný prepad 15,7-percentný, ukazuje Graf dňa z odhadov štvorice výskumníkov z amerických univerzít. Tieto takzvané nerealizované straty však nie sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Investovanie a úvery

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie