Denník N

Mzdy a energie budú ešte tlačiť infláciu prudšie nahor, hovorí ekonóm Slovenskej sporiteľne (+ podcast)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo februári inflácia na Slovensku prevýšila 15-percentnú hranicu, výrazne rástli ceny potravín aj služieb, hovorí ekonóm Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Odhaduje, že tempo zdražovania potravín postupne poľaví a zrejme v druhej polovici roka niektoré citeľnejšie zlacnejú.

Analytici sporiteľne odhadujú v tomto roku infláciu na úrovni 12 percent. Horňák vraví, že tlačiť ceny nahor budú energie, a to prenesene – cez zdražovanie výrobkov podnikov. Ďalší tlak bude vytvárať nárast miezd.

Inflácia je problém aj v eurozóne, preto Európska centrálna banka (ECB) zvýšila minulý týždeň svoj kľúčový úrok o 50 percentuálnych bodov na 3,5 percenta. Horňák očakáva, že ECB bude ešte ďalej zvyšovať sadzby, aj keď už pomalšie. „Preto zrejme úrokové sadzby na hypotékach pôjdu ešte jemne nahor.“

Ceny potravín výrazne rástli aj vo februári. V porovnaní s januárom zdraželi v priemere o takmer dve percentá, ale zelenina napríklad až o desatinu. Dokedy môžu potraviny z mesiaca na mesiac ešte tak rýchlo rásť?

Pokles cien potravinových komodít na svetových trhoch zatiaľ úplne nevidíme v cenovkách pre spotrebiteľov na Slovensku. Chvíľu trvá, kým sa to pretaví do konečných cien, a sú tam aj ďalšie nákladové faktory a dlhodobejšie zmluvy. Očakávame, že niekedy v prvej polovici tohto roka sa už vývoj na svetových trhoch premietne aj do cien potravín.

Od júla sa majú zvýšiť príplatky za prácu v noci a cez víkendy, čo zasiahne napríklad pekárov. Znamená to, že pekárenské výrobky nezlacnejú? 

Je to faktor, ktorý zrejme bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie