Denník N

Problémom SVB bolo aj to, že naplno využívala prácu z domu, hovorí slovenský profesor ekonómie zo Chicaga

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Určite by sme si mali zvyknúť na vyššiu cenovú úroveň, ale pevne verím, že si nemusíme zvykať na vyššiu úroveň inflácie, hovorí špičkový ekonóm Ľuboš Pástor. Očakáva, že sa inflácia v eurozóne vráti k dvom percentám, ale nie je to vec mesiacov, ale možno roka, dvoch.

Pástor je profesorom ekonómie, prednáša na prestížnej Chicagskej univerzite. V marci 2015 sa čiastočne vrátil na Slovensko a odvtedy je členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS).

Vysvetľuje, že sprísňovanie menovej politiky pomáha znižovať infláciu, no môže to prispievať k finančnej nestabilite, čo ukázal aj prípad americkej Silicon Valley Bank (SVB).

Problémom SVB bolo, že mala veľký podiel dlhodobých dlhopisov na aktívach a viac ako 90 percent vkladov v banke bolo nepoistených, išlo o vysoké vklady firiem. Podľa Pástora je málo pravdepodobné, že sa v Európe nájde banka, v ktorej by boli oba tieto problémy naraz.

Kedy sa skončí kríza vysokej inflácie?

Inflačná kríza sa skončí, keď sa jadrová inflácia, ktorá je očistená o ceny energií a potravín, dostane v eurozóne znova na 2 percentá. To je úroveň, kde ju chceme mať. Momentálne sa nachádza niekde medzi 5 až 6 percentami, takže je príliš vysoko.

Do akej miery táto situácia závisí od vývoja vojny proti Ukrajine?

Do značnej. Táto vojna má vplyv najmä na ceny energií a potravín. Tie sa síce do jadrovej inflácie nerátajú, ale ak vysoké ceny, najmä energií, ostanú na vyššej úrovni dlhšie, po čase sa postupne prelievajú aj do cien ďalších tovarov a služieb, čo zvyšuje aj jadrovú infláciu.

Ktoré ukazovatele teraz sledujete?

Centrálne banky sledujú práve jadrovú infláciu, záleží im na nej viac ako na spotrebiteľskej inflácii, o ktorej v médiách počujete viac. Sledujeme množstvo ďalších predstihových ukazovateľov, či už nálady spotrebiteľov, alebo ceny nákladnej dopravy a tak ďalej.

Ako veľmi je inflácia celosvetovým problémom? 

Určite je to problém na oboch stranách Atlantiku. Momentálne je jadrová inflácia medzi 5 a 6 percentami aj v Európe, aj v Spojených štátoch a dokonca aj v Spojenom kráľovstve. Verím, že skôr či neskôr infláciu vyrieši nárast úrokových sadzieb. Ten zníži dopyt po tovaroch a službách natoľko, že sa spomalí nárast cien.

Infláciu na Slovensku ťahajú teraz najmä potraviny. Je to len dočasné?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Inflácia

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie