Denník N

Ovocie a zelenina dražejú tak, že sa stropovať nedajú, hovorí manažér Terna

Marketingový manažér siete predajní Terno a Kraj Marek Koštrna. Foto - archív M. Koštrnu
Marketingový manažér siete predajní Terno a Kraj Marek Koštrna. Foto – archív M. Koštrnu

Osem najsilnejších obchodných sietí od pondelka dobrovoľne zastropovalo ceny dohromady zhruba 400 potravín. Medzi nimi sú aj prevažne západoslovenské predajne Terno a Kraj, ktoré patria do skupiny Terno real estate bývalého partnera J&T Martina Fedora.

„Náš výber produktov závisel najmä od potrieb našich zákazníkov,“ odpovedá marketingový manažér spoločnosti Marek Koštrna na otázku, ako vytvorili zoznam zastropovaných produktov. „Kategóriu ovocie a zelenina sme však z dôvodu momentálnej situácie s dostupnosťou a sezónnosťou nemohli brať do úvahy.“

V rozhovore odpovedá aj na to, ako vznikla táto aktivita a čo hovoria na kritiku, že takto im môže ísť len o udusenie konkurencie menších obchodníkov.

Ako vznikla idea trojmesačného dobrovoľného zastropovania cien niektorých druhov potravín zo strany ôsmich najväčších tuzemských reťazcov? Kto prišiel s touto ideou a kto na ňu najviac tlačil?

Jednotlivé reťazce sa pri príležitosti výročia dohody o cenovej stabilite, ktorú sme podpísali s ministerstvom pôdohospodárstva vlani na jar, pozreli na to, ako sa vlastne ujala. Z našej strany bolo nezvyšovanie marží pri trinástich základných potravinách dodržané, preto sme teraz urobili ďalší krok. Každý reťazec sám za seba navrhol zoznam potravín, v prípade ktorých vie držať najnižšiu možnú cenovú úroveň. Zdôrazňujem, že to urobil každý reťazec samostatne, a preto sú zoznamy jednotlivých sietí veľmi rozdielne.

Tlačila vláda na reťazce aj tým, že inak zavedie tvrdé cenové regulácie sama, alebo je to čisto dobrovoľná aktivita reťazcov?

Naozaj je to čisto naša dobrovoľná aktivita. Ale pravdou je aj to, že my obchodníci veľmi pozitívne vnímame, že vláda odolala populizmu a do cien sama nezasahovala, tak ako napríklad v Maďarsku. Taká cesta rozhodne nie je dobrá. Veď v Maďarsku je teraz inflácia v maloobchode s potravinami až na úrovni 49,6 percenta. To je skoro dvojnásobok našej inflácie. Pritom na maďarskom trhu niektoré produkty pri nerozumne nastavených cenách aj chýbajú. Ja sám som zo Štúrova na hraniciach s Maďarskom a tam vnímam negatívne dôsledky maďarskej regulácie veľmi jasne. Maďari zo susediaceho Ostrihomu kupujú potraviny iba v Štúrove. Je len dobré, že u nás sa ceny stropujú iba dobrovoľne.

Koľko položiek má na zozname vaša sieť potravín?

Ceny sme zastropovali pri 40 produktoch.

Podľa akých kritérií ste naň zaraďovali jednotlivé produkty? Sú tam hlavne položky, ktorých máte viac na skladoch alebo máte na ich dodávku dlhodobejšie zmluvy?

Produkty sme vyberali podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie