Denník N

Berieme to ako varovanie, ohrozených je 1,7 miliardy, hovorí o neschválených zákonoch Vašáková z plánu obnovy (+ podcast)

Foto - archív L. Vašákovej
Foto – archív L. Vašákovej

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanci neschválili v prvom čítaní už tri zákony, ktoré sú dôležité pre tretiu a štvrtú platbu z plánu obnovy, dokopy za 1,7 miliardy eur. Okrem konkurznej novely a zákona o krajinnom plánovaní neprešiel ani zákon o pláne obnovy. Kľúčový je aj školský zákon, no parlament rokovanie o ňom presunul.

Šéfka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívia Vašáková vraví, že obe žiadosti o platbu potrebujeme podať v tomto roku. „Jediná šanca, aby sa to stihlo, je, že sa to schváli v tomto volebnom období.“

Vašáková nerozumie, prečo dôležité zákony blokujú politici bývalej koalície, ktorá plán obnovy pripravila a schválila. „To znamená, že všetci ministri mali vtedy možnosť sa vyjadriť k obsahu opatrení, ktoré tam boli.“

Slovensko je podľa nej jednou z najúspešnejších krajín v pláne obnovy. V stredu by sme mali dostať peniaze za druhú žiadosť o platbu ako v poradí šiesta krajina EÚ. Na druhej strane priestor na investície z plánu obnovy sa zužuje tým, že slabo čerpáme eurofondy.

Predstava niektorých politikov, že plán obnovy sa dá spraviť nanovo, nie je reálna. „Európska komisia nielen nám, ale aj všetkým členským štátom veľmi jasne povedala, že zmeny, ak nejaké dovolí, budú naozaj minimalistické.“

Minulý týždeň poslanci odmietli posunúť do druhého čítania konkurznú novelu a zákon, ktorý rieši krajinné plánovanie. Ich prijatie je podmienkou na uvoľnenie stoviek miliónov eur z plánu obnovy. Aký veľký je to problém a čo s tým vieme urobiť?

Máme ešte niekoľko noviel zákonov, ktoré je potrebné schváliť v rámci tretej a štvrtej žiadosti o platbu, spolu za 1,7 miliardy eur. Obe žiadosti potrebujeme podať v tomto kalendárnom roku. Jediná šanca, aby sa to stihlo, je, že sa to schváli v tomto volebnom období. To znamená, že na poslednej schôdzi, ktorá bude v lete, by mali byť schválené všetky zákony, ktoré potrebujeme pre tretiu a štvrtú žiadosť o platbu. To, že neprešli tieto dva zákony v prvom čítaní, je ešte stále možné riešiť hlavne v prípade konkurzného zákona. V prípade krajinného zákona, čo je nový zákon, to bude určite ťažšie. Rokujeme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Lívia Vašáková

Nemocnica Rázsochy

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie