Denník N

Posledné varovanie: ak neprestaneme páliť uhlie a jazdiť na ropu, to, čo príde, už nezvrátime

Požiar v Kalifornii. Foto - TASR/AP
Požiar v Kalifornii. Foto – TASR/AP
  • Ľudstvo sa môže vyhnúť kolapsu, ale treba konať ihneď, hovorí najprepracovanejšia správa o klimatickej kríze.
  • Slovenskí poslanci, ktorí sú členmi výboru pre európske záležitosti, robia presný opak – ministra životného prostredia zaviazali, aby v Bruseli hlasoval proti zákazu nových áut so spaľovacími motormi.

Ak sa nárast emisií skleníkových plynov čo najskôr nezastaví, do niekoľkých rokov sa spustia zmeny, ktoré sa nedajú zvrátiť. Oznámili to vedci z Medzivládneho panelu pre zmenu klímy OSN, ktorí v doteraz najrozsiahlejšej správe o zmene klímy zhrnuli vedecké dôkazy z uplynulých ôsmich rokov. Podľa vedcov je to už „posledné varovanie“.

„Bezpečnou hranicou“, do ktorej je možné zvyšovať globálne otepľovanie, je 1,5 °C v porovnaní s predindustriálnou érou. Vedci predpokladajú, že túto hranicu ľudstvo prekročí v najbližších rokoch. Hrá sa o to, aby to bolo dočasné a aby nedošlo k prekročeniu ďalšej, už kritickej hranice 2 °C. Rozdiely v následkoch sú apokalyptické – milióny mŕtvych a stovky miliónov klimatických migrantov.

Zasadnutie medzivládneho panelu OSN, na ktorom schválil finálnu verziu správy o zmene klímy. Foto – IPCC/Antoine Tardy

„Klimatická časovaná bomba tiká,“ komentoval zistenia vedcov generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Dobrá správa podľa neho je, že správa dáva aj návod na jej zneškodnenie. „Je to príručka prežitia pre ľudstvo.“

„Žijeme v kritickom desaťročí pre prijatie opatrení v oblasti klímy,“ uviedol Simon Stiell, výkonný tajomník OSN pre zmenu klímy.

Čo hovoria vedci v najrozsiahlejšej správe o klimatickej kríze

  • Ľudská činnosť, najmä vypúšťanie emisií skleníkových plynov, jednoznačne spôsobila globálne otepľovanie. V rokoch 2011 až 2020 bola globálna povrchová teplota o 1,1 °C vyššia ako v rokoch 1850 – 1900. Dôvodom je najmä neudržateľné využívanie energie a pôdy, neudržateľný životný štýl a spotreba.
  • Globálne otepľovanie v 21. storočí pravdepodobne prekročí 1,5 °C. S doteraz predstavenými opatreniami sa len veľmi ťažko podarí udržať otepľovanie pod hranicou 2 °C.
  • So zvyšujúcim sa globálnym otepľovaním rastie pravdepodobnosť náhlych a nezvratných zmien v klimatickom systéme.
  • Rozhodnutia a opatrenia realizované v tomto desaťročí budú mať okamžitý vplyv, ktorý pretrvá tisíce rokov.
  • Podstatné, rýchle a trvalé zníženie emisií skleníkových plynov by viedlo k viditeľnému spomaleniu globálneho otepľovania v priebehu približne dvoch desaťročí.

Parlamentný výbor je proti úplnému koncu spaľovacích motorov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie