Denník N

Graf dňa: Slovensko dopláca na riziko bankovej krízy, aj keď za pôžičky platí menej ako pred mesiacom

  • Vláda si cez dlhopisy požičala výhodnejšie ako pred mesiacom, ale po problémoch bánk v USA a Európe sa zvýšila riziková prirážka. 
  • Rozdiel medzi úročením slovenských a nemeckých štátnych dlhopisov sa prehĺbil z 1 na 1,3 percentného bodu. 

Výkyvy na finančných trhoch na prvý pohľad Slovensko nezasiahli, keďže si v pondelok požičalo s nižším úrokom ako pred mesiacom. Stačí sa však pozrieť na rizikovú prirážku, ktorú investori pýtajú, aby nakúpili slovenské štátne dlhopisy. Tá sa od prvých informácií o problémoch bankového sektora v USA a Európe zvýšila.

Finančné trhy v marci rozkolísal krach americkej Silicon Valley Bank (SVB) a hneď nato problémy švajčiarskej legendy Credit Suisse, ktoré vyvrcholili jej núteným prevzatím za výpredajovú cenu. Regulátori síce oba prípady rýchlo vyriešili, ale aj tak na trhu panuje zvýšená neistota, na čo doplácajú najmä rizikovejšie aktíva.

Aj keď výnosy slovenských dlhopisov za posledný mesiac klesli, rozdiel medzi nimi a úrokmi nemeckých štátnych cenných papierov sa prehĺbil, ukazuje Graf dňa. Ak by si teraz Slovensko chcelo požičať na desať rokov, zaplatilo by o skoro 1,3 percentného bodu vyšší úrok ako Nemecko, ktoré je považované za najbezpečnejšieho dlžníka v eurozóne. Pred krachom SVB bol rozdiel – vo finančnom žargóne spread – zhruba na úrovni

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Investovanie a úvery

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie