Denník N

Pätica najviac zastúpených potravinárov v zoznamoch stropovania cien. Jeden to vidí ako dobrú reklamu, iný chce lepšie riešenie

Predaj potravín. Foto N - Tomáš Hrivňák
Predaj potravín. Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Aj keď sa dobrovoľné zastropovania cien niektorých potravín zo strany reťazcov stretáva s kritikou, protimonopolný úrad porušenie zákona zatiaľ nevidí.
  • Medzi päť tuzemských potravinárskych podnikov, ktoré sú v zoznamoch zastúpené najviac, patria mäsokombinát Tauris, výrobca čajov a káv Baliarne obchodu Poprad a tri mliekarne.
  • Potravinári aj SaS tvrdia, že ceny potravín môže rýchlejšie znížiť, ak by štát výrobcom viac pomáhal s rastom ich nákladov.    

Opozičné strany Hlas a Smer, ako aj niektoré zväzy farmárov a potravinárov dobrovoľné zastropovanie niektorých potravín zo strany ôsmich najväčších obchodných reťazcov ostro skritizovali. Riešeniu, ktoré osobitnou tlačovou konferenciou podporil aj dočasný minister pôdohospodárstva za OĽaNO Samuel Vlčan, vyčítajú, že obchodníci ním obchádzajú antimonopolné pravidlá. A tiež, že môže neprimerane zvýšiť tlak reťazcov na dodávateľské ceny produktov z fariem a výrobných fabrík.

Protimonopolný úrad, ktorý má na starosti to, aby na trhu nedochádzalo k nekalému konkurenčnému boju, však zatiaľ aktivitu obchodníkov jednoznačne neodsúdil a ihneď v nich nespúšťa ani mimoriadne kontroly.

Navyše jednoznačne neodsudzujú zastropovanie cien ani samotní domáci potravinári, ktorých produkty si reťazce vybrali do svojich zoznamov v najväčšej miere. Z piatich najviac zastúpených hovoril Denník E hneď s troma. Jeden sa zo zaradenia do zoznamov teší s tým, že je to pre firmu dobrá reklama. Ďalší dvaja to zase berú ako fakt s tým, že im to vyslovene neprekáža. Aj keď jeden z nich zároveň hovorí, že oveľa lepším riešením pre zníženie cien potravín na tuzemskom trhu by bolo, ak by štát výrobcom viac pomohol s vysokými cenami energií.

Kto z potravinárov dominuje v zoznamoch a ako ich vníma

Z päťky potravinárov najviac zastúpených v zoznamoch reťazcov ich najpozitívnejšie vníma výrobca káv a čajov Baliarne obchodu Poprad, ktorého dodnes vlastnia viacerí manažéri ešte z čias bývalého socialistického štátu na čele s Viliamom Matušekom.

„Pre nás je to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie