Denník N

Slovnaftu štát zoberie oveľa viac. Poslanci schválili predĺženie dane pre rafinériu a zvýšenie jej sadzby

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Štát zdaní minuloročné mimoriadne zisky Slovnaftu 55 percentami, sadzbu na tento rok poslanci zvýšili už na 70 percent. EÚ odporúča minimálne 33 percent.
  • Vláda odhaduje, že za rok 2022 jej to prinesie zhruba 400 miliónov eur, s novou sadzbou to môže byť až 700 miliónov eur. Matovič chce peniaze použiť na odmenu za účasť na voľbách.
  • Slovnaft reaguje, že si nechá vypracovať právnu analýzu zákona. Súdy však avizoval už pri pôvodnej, nižšej sadzbe.

Slovensko minulý rok schválilo podľa vzoru európskeho nariadenia takzvanú solidárnu daň, vďaka ktorej by malo od Slovnaftu vybrať stovky miliónov eur do štátnej kasy. Poslanci dnes odhlasovali zvýšenie sadzby dane a predĺžili jej platnosť aj na tento rok, čo umožní vytiahnuť z rafinérie väčší balík peňazí.

Firma, ktorú vlastní maďarská skupina MOL, sa už pri prvom zavedení dane bránila, že na Slovensko podá žalobu. V Európe by nebola jediným takým podnikom. Európska únia aj iné členské štáty čelia žalobám viacerých firiem, na ktoré dopadla podobná ropná daň. Na súd sa obrátil aj globálny ropný koncern Exxon Mobil.

„Rozhodnutie poslancov berieme na vedomie, prijatý zákon si aktuálne právne zanalyzujeme a zvážime ďalšie možné kroky,“ uviedol v reakcii na schválenú novelu hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Dodal však, že bratislavská rafinéria považuje zdanenie za cielený politický útok na dlhodobo úspešný podnik strategického významu.

Po začatí agresie Ruska na Ukrajine zaviedla EÚ embargo na dovoz ruskej ropy (Slovensko vyrokovalo výnimku pre Slovnaft), ktoré zafungovalo a výrazne znížilo ceny ruskej ropy Urals. Výrobky z ropy však kopírujú cenu drahšej britskej ropy Brent. Slovnaft teda vyrába z lacnejšej suroviny a predáva za vyššie ceny, čo mu prináša stámiliónové zisky. Keďže je takých firiem v energetike viac, EÚ sa dohodla na mimoriadnom zdanení týchto ziskov.

Ako sa menila sadzba dane

Parlament sa v podstate zhoduje na tom, že Slovnaft by sa mal podeliť s neočakávanými ziskami. Poslanci sa však niekoľko mesiacov doťahujú v súvislosti s mierou ich zdanenia.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Dane a odvody

Európska únia

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie