Denník N

„Hanba, hanba,“ ozývalo sa pred Slovnaftom. Zamestnancom sa nepáči ani to, že ich kolegovia v Maďarsku zarábajú viac

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Vedenie Slovnaftu vyjednáva s odbormi o zvýšení platov, návrh manažmentu je 10 percent vrátane príplatkov a odmien.
  • Odbory požadujú minimálne také zvýšenie, aby pokrylo infláciu, ktorá na konci minulého roka prekročila 15 percent.
  • Mzdy v Slovnafte patria už dnes k nadpriemerne vysokým, podľa manažmentu je to až 2900 eur bez platov manažérov, odborári však toto číslo spochybňujú.

Niekoľko stoviek zamestnancov a zástupcovia odborov povedali vo štvrtok manažmentu Slovnaftu nahlas, čo si myslia o ich ponuke na zvýšenie platov. „Fúj“ a „hanba“ sa ozývalo zo zhromaždenia, ktoré počas protestu narástlo približne na tristo ľudí.

„Zamestnávateľ je na míle vzdialený inflácii,“ povedal o ponuke vedenia Slovnaftu predák odborových zväzov Tibor Kaczor. Inflácia za minulý rok bola 13 percent, v decembri sa zvýšila až na 15,4 percenta. Odborári žiadajú, aby reálne mzdy ostali rovnaké ako v minulom roku.

Vedenie Slovnaftu prichádza s desaťpercentným zvýšením, v tom sú však aj príplatky a odmeny. Zvýšenie základnej mzdy je asi polovičné, teda päťpercentné.

Zamestnanec Slovnaftu Igor, ktorý štvrtý rok pracuje na úseku logistiky polymérov, hovorí, že ponuka manažmentu je „ponižujúca“. „Slovnaft má stále neporovnateľne veľké zisky,“ myslí si a manažmentu odkazuje: „Zisky tvoríme my.“

Foto N – Tomáš Hrivňák

Prečo je to dôležité a nielen pre zamestnancov Slovnaftu

Rafinéria patrí k najziskovejším firmám na Slovensku a jej zamestnanci sú povestní svojou lojalitou. Pre mnohých je to jedno z ich prvých zamestnaní a ostávajú tu pracovať až do dôchodku. Vyjadrovať nespokojnosť verejne sa v Slovnafte nenosí. Aj predstavitelia odborov sa ešte v stredu odmietali k vyjednávaniam a protestu pre novinárov vyjadrovať.

Očakáva sa, že zisky Slovnaftu za minulý rok budú rekordné. Naznačujú to aj výsledky maďarskej skupiny Mol, ktorá bratislavskú rafinériu pred rokmi odkúpila. V minulom roku dosiahol jej zisk rekordných 4,4 miliardy eur a medziročne stúpol o 33 percent. V správe sa hovorí, že rástli aj zisky rafinérskej časti, do ktorej patrí aj Slovnaft. A to o 9 percent.

Zhromaždenie za vyššie platy pred Slovnaftom. Foto N – Tomáš Hrivňák

„Slovnaft má mimoriadne zisky vďaka tomu, že kupuje ruskú ropu cez potrubie s výraznou zľavou,“ hovorí ekonóm a člen rozpočtovej rady Martin Šuster. „Všetci sa idú potrhať, aby si uchmatli kus z koláča, ktorý má Slovnaft.“

Výsledok vyjednávania o kolektívnej zmluve v Slovnafte by mohol byť dôležitý aj vtedy, ak by to isté, čo tamojšie odbory, zopakovali zamestnanecké organizácie aj v iných firmách. „Odborári z iných sektorov chápu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie